1. Početna
  2. Društvo
  3. Zabrinutost zbog pritiska na medije u Srbiji

Zabrinutost zbog pritiska na medije u Srbiji

mediji

Regionalna koordinatorka za jugoistočnu Evropu u organizaciji Transparensi internešnal (Transparency international) Kornelija Abel izrazila je zabrinutost zbog pritiska na medije u Srbiji i zemljama regiona, ali i zbog zastoja u borbi protiv korupcije i kriminala.

"Ako želite da udjete u Evropsku uniju, morate da poštujete evropske vrednosti, a sloboda medija je visoko na listi. Ako vlast ne može da podnese kritiku onda, nažalost, to pokazuje da Srbija nije demokratska zemlja, jer kritički glas pomaže da se popravite i razvijete", rekla je Abel za agenciju Beta.

Prema njenim rečima, slobodni mediji su neizostavna karika u lancu borbe protiv korupcije, a u Srbiji je veliki problem netransparentnost vlasništva medija i to što zakonom nije regulisano oglašavanje državnih organa.

Kornelija Abel je istakla da je sužavanje prostora za rad nezavisnih medija i predstavnika civilnog društva postalo trend u jugoističnom delu Evrope, što je posebno vidljivo u Makedoniji i Madjarskoj.

Govoreći o borbi protiv korupcije, ona je ocenila da Srbija nije najgora u regionu i da je najveći problem primena zakona.

Abel je navela da Srbija ima mnogo bolji Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije od suseda, kao i da je učinila veliki korak napred donošenjem Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

"Ali, ako zagrebete malo dublje, ne može se reći da smo zadovoljni, a posebno je ove godine došlo do zastoja u nekoliko oblasti. Nije promenjen Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije koji bi Agenciji dao veća ovlašćenja. Pojavili su se problemi u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacija, jer oni koji ne dobiju informacije nemaju kome da ulože žalbu. To se dešavalo Transparentnosti Srbija koja nije dobila odgovore na značajna pitanja kod privatizacija, javno privatnih partnerstava. Nažalost, Vlada nije odgovarala, što je njena obaveza", istakla je Abel.

Prema njenim rečima, kako bi se unapredila borba protiv korupcije neophodno je da izvršna vlast prestane da utiče na druge dve grane vlasti zakonodavnu i sudsku, ali i da prestane da se meša u rad medija, institucija i organizacija civilnog društva.

"Nažalost, vidimo u celom regionu da je izvršna vlast veoma jaka i da se meša se u rad ostalih grana vlasti i institucija, uključujući i parlament i sudove. Nedostaje sistem odgovornosti. Sudovi su veoma važni u borbi protiv korupcije, jer sud mora da pošalje poruku da svi moraju da odgovaraju i da nema imunih", rekla je ona.

Abel je podsetila da se Srbija na globalnom indeksu percepcije korupcije nalazi pri dnu lestvice na 78 mestu, sa indeksom korupcije od 41, odnosno da je ispod većine evropskih zemalja, ali da je u rangu Bugarske i Rumunije.

"Nedavno smo imali strašnu nesreću u Rumuniji, mnogo mladih je poginulo u noćnom klubu i razlog tome je to što je korupcija na toliko visokom nivou da lako možete da kupite dozvole, tako da korupcija i u zemljama Evropske unije ubija. Korupcija je svuda, opasnost je realna i zato se moramo boriti", poručila je Kornelija Abel.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…