Zabrinjava ćutanje društva na rehabilitaciju ključnih aktera ratne politike

Beograd, 18. septembar 2016. – Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji saopštio je da najoštrije osuđuje kampanju rehabilitacije svih ključnih aktera ratne politike Srbije iz devedesetih godina prošlog veka, a činjenica koja, kako kažu, zabrinjava više od toga je ćutanje društva na ove “zabrinjavajuće tendencije”.

U saopštenju Odbora se zamera aktuelnoj vlasti da je, kako tvrde, umesto raskida sa ratnom i ekspanzivnom idejom, odlučila za njenu rehabilitaciju i reafirmaciju, čime se “stvaraju kulise za novi sukob na Balkanu”.

Helsinški odbor kao primer navodi od promocije knjige Borisava Jovića, preko javnih istupa optuženog ratnog zločinca, Šainovića, do najnovije ofanzive grupe akademika SANU.

Iz ovih primera se, kako tvrde, može iščitati samo jedan cilj – “pokušaj potpunog oslobađanja od odgovornosti ključnih aktera velikodržavne i nacionalističke politike”.

Istovremeno Odbor podseća predsednika SANU i njegove kolege da je javni govor o tome da li je Memorandum autorizovan ili nije, besmislen, jer su ga gotovo svi akademici „autorizovali" u stotinama javnih nastupa u tadašnjim medijima pod kontrolom države.

“Umesto raskida sa tom pogubnom političkom ulogom koju je SANU imala, umesto otvorenog govora o mračnoj strani svoje istorije, predsednik Akademije se odlučio na prikrivanje činjenica, falsifikovanje istorije i reprodukovanje čaršijskih narativa, kao zamenu za naučno utemeljena fakta i interpretacije”, smatraju u Helsinškom odboru.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…