Zabranjeno sistematsko čuvanje podataka o komunikacijama

Evropski sud pravde

Luksemburg, 21. decembar 2016. (AFP /Euractiv) – Države članice EU ne smeju pružaocima elektronskih usluga da narede da čuvaju podatke o komunikacijama, odlučio je 21. decembra Sud pravde EU u slučaju koji su pokrenule Velika Britanija i Švedska.

Odluka je doneta u trenutku kada se u mnogim zemljama EU razmatra pojačana kontrola komunikacija kako bi se lakše uhvatili mogući teroristi.

Švedsko i britansko pravosuđe zatražili su tumačenje evropskog prava kako bi mogli da odluče u dva slučaja osporavanja nacionalnih propisa u oblasti čuvanja podataka, preneo je AFP. U Švedskoj je pružaocima elektronskih usluga nametnuta obaveza da sistematski i bez izuzetka čuvaju sve podatke o saobraćaju i lokaciji pretplatnika i upisanih korisnika, dok je u Britaniji sporan propis o čuvanju podataka kojim je ministru unutrašnjih poslova omogućeno da javnim telefonskim operaterima naloži da sve podatke o komunikacijama čuva najviše 12 meseci. 

Sud u Luksemburgu nije se izjašnjavao o ova dva slučaja, već o načelu koje nacionalne vlasti morati da poštuju. 

Pre svega, procenjeno je da "se pravo Unije protivi nacionalnom propisu koji bi predvideo čuvanje svih podataka bez razlike", navodi se u odluci. 

Posebno teško kršenje propisa bilo bi nametanje obavaze operaterima da čuvaju podatke o saobraćaju i mestu korisnika, a ocena Suda je da je borba protiv teškog kriminala jedno što takav propis moće da opravda. 

Propis o sistematskom čuvanju podataka ne uslovljava čuvanje podataka vezom sa javnom bezbednošću, navodi se u odluci. 

Slučaj su u Britaniji pokrenula dva poslanika, konzervativac Dejvid Dejvis (David Davis) koji je u međuvremenu postavljen za britanskog sekretara za istupanje iz EU, i zamenik predsednika laburista Tom Votson (Watson). Kako se podseća u britanskom Gardijanu (The Guardian), slučaj je iznet pred sudije u Luksemburgu zato što se vlada žalila na odluku visokog suda u Britaniji da je zakon o ovlašćenjima u istrazi, koji je u Britaniji poznat i kao zakon o špijuniranju, nezakonit. 

Ova odluka suda imaće širi značaj od rešavanje spora u Velikoj Britaniji i Švedskoj zbog toga što se odnosi na značajnu  dilemu kako pomiriti potrebe privatnosti na mreži i nacionalne bezbednosti. 

Slične zahteve podnelo je devet članica EU i Evropska komisija, a slučaj je razmatran u trenutku kada su napadi džihadista u Parizu, Briselu i Nici osnažili političke zahteve za širim ovlašćenjima u presretanju elektronske pošte i telefonskih poziva kako bi se lakše uhvatili aktivisti Islamske države.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…