Zabeležen prvi slučaj korona virusa u institucijama EU

COVID-19

Brisel, 04. mart 2020. – Prvi zvaničnik Evropske unije, zaposlen u Evropskoj agenciji odbrane (EDA) sa sedištem u Briselu, testiran je pozitivno na korona virus.

Zaposleni se nedavno vratio iz Italije, a ta agencija je iz predostrožnosti otkazala sve sastanke.

Briselski portal Euraktiv imao je uvid u interni mejl u kojem EDA potvrđuje da je jedan od zaposlenih pozitivan na korona virus i da je zbog toga iz predostrožnosti otkazao sve sastanke do 13. marta.

Izvor iz EDA potvrdio je tu informaciju za Euraktiv.

EDA je odlučila i da otkaže sva učešća svojih zaposlenih na spoljnim sastancima do 13. marta.

Prema izvoru koji je želeo da ostane anoniman, viši zvaničnik EDA koji je zaražen virusom vratio se iz Italije prošle sedmice.

Po povratku iz Italije, imao je sastanak sa oko 30 zvaničnika iz drugih institucija EU, koji je trajao oko četiri sata. EDA je, međutim, saopštila da zaraženi funkcioner nije prisustvovao tom sastanku.

Zaraženi zaposleni je počeo da se oseća loše 29. februara, posle čega je testiran pozitivno na virus COVID-19.

Zaposleni u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) koji je prisustvovao sastanku dobio je prve simptome i sada čeka rezultate testa, rekao je izvor za Euraktiv.

Prema izvoru iz EEAS, drugi koji su bili na tom sastanku od tada su imali druge sastanke ili su putovali.

Institucije EU su usvojile mere predostrožnosti, tražeći od svojih zaposlenih koj su putovali u oblasti pogođene korona virusom da ne dolaze u kancelarije nego da rade od kuće.

U Belgiji su registrovana 23 slučaja zaraženih ovim virusom, od kojih 10 u poslednja 24 časa. Devet od 10 njih se vratilo sa putovanja iz Italije, saopštilo je ministarstvo.

U Italiji je u poslednja 24 časa umrlo 27 osoba zaraženih novim oblikom korona virusa, a potvrđeno je 466 novih slučajeva zaraze.

Broj umrlih u Italiji povećan je na 79 osoba od početka epidemije, a broj zaraženih na 2.502, objavila je 3. marta Civilna zaštita najnovije podatke.

U Kini je tokom protekla tri dana zabeležen pad broja novooobolelih od korona virusa. Prema najnovijim podacima, u toj zemlji je od korona virusa umrla 2.981 osoba, a više od 80.200 je zaraženo, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…