Za više od 100 organizacija u Srbiji 54 granta švajcarske vlade

Švajcarska

Beograd, 09. decembar 2020. – Švajcarska vlada je ove godine podržala više od 100 organizacija u Srbiji, dodeljivanjem 54 granta, u okviru projekta „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT“.

Te organizacije su dobile institucionalne grantove, grantove za lokalne akcije i grantove za mreže u 2020. godini, saopštila je danas „Helvetas Swiš Intercooperation“.

Podržani projekti pokrivaju oblasti koje se odnose na ljudska prava, socijalne usluge, zaštitu životne sredine, zdravlje, razvoj i stanovanje, rešavanje specifičnih problema u lokalnim zajednicama.

Kako bi se građani aktivnije uključili u procese donošenja odluka na lokalu, Vlada Švajcarske je preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju izdvojila 5,2 miliona evra odnosno 5,7 miliona švajcarskih franaka za realizaciju prve faze ACT projekta „Zajedno za aktivno građansko društvo“ koja traje do kraja 2023. godine.

Organizacije će u narednom periodu raditi na rešavanju problema u svojoj zajednici, vraćanju poverenja građana u mogućnost ostvarivanja uticaja na donošenje odluka, a posebno na lokalnom nivou, i doprineti rastu građanskog aktivizma u Srbiji.

Skoro 65 odsto podržanih projekata deluje van Beograda.

Inače, početak realizacije ACT projekta pratilo je IPSOS-ovo istraživanje o stanju građanskog društva u Srbiji, 2019. godine, koje je pokazalo da u zemlji ima više od 30.000 registrovanih udruženja građana, a da 79 odsto njih smatra da je nedovoljno informisano o aktivnostima i radu organizacija građanskog društva.

Takođe, rezultati su pokazali da 89 odsto građana nije učestvovalo u aktivnostima vezanim za donošenje odluka u njihovoj lokalnoj zajednici, dok je samo šest odsto građana uključeno u aktivnosti građanskog sektora.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…