Za svako dete najbolji početak u životu

Beograd, 09. decembar 2016. (UNICEF Srbija) – Prve tri godine života ključne su za razvoj deteta, i ako se taj period propusti, posledice su nepopravljive.

Zato je važno da se sprovodu kvalitetni programi koji će poboljšati zdravlje, ishranu, bezbednost i sigurnost dece, istaknuto je na  konferenciji „Za svako dete najbolji početak“ kojom je obeležena uspešna dvoipogodišnja saradnja u okviru sistema zdravstvene zaštite u oblasti podrške razvoju dece u najranijem detinjstvu.

U program unapređenja kapaciteta za podršku deci u najranijem uzrastu je uključeno 10 domova zdravlja, uz učestvovanje 90 pedijatara, 90 patronažnih sestara i svih zdravstvenih medijatorki. Program se sprovodi u okviru saradnje UNICEF-a i Ministarstva zdravlja Republike Srbije, u partnerstvu sa Udruženjem pedijatara Srbije, Gradskim zavodom za javno zdravlje Beograd, Društvom za dečju i adolescentnu psihijatriju i srodne struke, Institutom za mentalno zdravlje, i Udruženjem za javno zdravlje Srbije.

Obraćajući se prisutnima, dr Meho Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, je rekao da zdravstveni sistem nije samo nosilac dečijeg preživljavanja, već mora da se bavi i razvojem.

Zbog toga je neophodno unaprediti zdravstvenu strategiju u cilju promovisanja psihosocijalnog i ukupnog razvoja dece, jer zdravstveni sistem je prvi u kontaktu s detetom i njegovom porodicom i kao takav može uticati na promovisanje razvoja. Ovaj razvojni period zahteva povećanu pažnju stručnjaka – lekara opšte medicine, pedijatara i patronažnih sestara, kao i zdravstvenih saradnika – za rano prepoznavanje razvojnih rizika i razvojnih problema i intenzivniju podršku roditeljima”, rekao je Mahmutović i dodao da je „neophodno čvršće povezivanje sa drugim društvenim sektorima radi usklađivanja zajedničkih aktivnosti“.

Michel Saint-Lot, direktor UNICEF-a u Srbiji, je istakao da je ulaganje u rani razvoj deteta višestruko koristan za decu, njihove porodice i celo društvo:

Ulaganje u rani razvoj deteta ne znači ulaganje samo u decu, nego i ulaganje u njihove roditelje i društvo. Zato moramo da imamo dobre politike i programe za period od začeća deteta do polaska u školu, da bismo detetu obezbedili da bude zdravo i zaštićeno, da odrasta u porodici, i da postiže bolje rezultate tokom školovanja. Posebno je važno usmeriti se na decu iz osetljivih populacionih grupa, kao što su deca iz siromašnih porodica i romska deca“, rekao je Saint-Lot. On je zahvalio Austrijskoj agenciji za razvoj i korporativnom sektoru, pre svega kompaniji Nordeus, što su finansijski omogućili sprovođenje programa.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati programa unapređenja kapaciteta za podršku deci u najranijem uzrastu:

  • Oko 10.000 dece bilo je dosegnuto radom profesionalaca koji su osavremenili i proširili svoja znanja u oblasti ranog razvoja.
  • Kapaciteti devet razvojnih savetovališta unapređeni su kroz obuke zaposlenih,  opremanjem nameštajem kako bi se stvorio ambijent po meri deteta, i kupovinom didaktičkog materijala za procenu i stimulaciju svih razvojnih oblasti i obuku roditelja.
  • Ukupno 4.062 roditelja je aktivno učestvovalo u praćenju i podsticanju razvoja i bilo informisano o detetovom razvoju zahvaljujući novim instrumentima za procenu i praćenje razvoja dece.
  • U 8 lokalnih samouprava su potpisani Protokoli o saradnji između domova zdravlja, predškolskih ustanova i centara za socijalni rad, kao i udruženja građana.
  • U pripremi je novi Nacionalni vodič za rad patronažnih sestara, a oslanja se na dokumentaciju, protokole, instrumente procene i veštine stečene i unapređene tokom programa saradnje UNICEF-a i Ministarstva zdravlja Republike Srbije.
Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…