Za Srbiju ključan dogovor s MMF

Međunarodni monetrani fond (MMF)

Brisel, 25. oktobar 2016. – Evropska komisija (EK) je u ekonomskoj analizi ocenila da su bitni događaji proteklih meseci u Srbiji bili formiranje vlade i stend-baj aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) s kojim se sad očekuje dogovor o poreskoj politici i budžetu za 2017.

U analizi, u koju je imala uvid agencija Beta, ističe se da su u srpskoj novoj vladi zadržali položaje ministri važnih resora, uključujući finansije, i dodaje da je vlada stavila do znanja da ne namerava da povlači raspoloživa sredstva od 755 miliona evra iz aranžmana predostrožnosti s MMF.

U Srbiji je, kako je navedeno, posle snažnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,8% u prvom tromesečju i usporenijeg rasta od 2% u drugom kvartalu, rast ipak postojan, uz porast investicija od 4,9% i izvoza od 10%, što utiče na dalji oporavak.

Posle dužeg razdoblja smanjivanja, javna potrošnja je porasla za 4,6%, a privatna za 1,3% u drugom tromesečju i pokazatelji govore da se to kretanje nastavilo.

Veća potražnja je uticala i na veći uvoz, i to od 7,9%, a industrijska proizvodnja u Srbiji je posle razdoblja pada ponovo počela da raste u julu i dostigla 5,1% u avgustu u odnosu na isto vreme 2015.

EK navodi da je došlo do većeg otvaranja novih radnih mesta, zaposlenih u Srbiji sad ima nešto preko dva miliona, nezaposlenost je pala na 15,2% radno sposobnog stanovništva, što je najniža stopa poslednjih godina, uprkos stalnom gubitku radnih mesta u javnom sektoru.

Budžetska politika srpske vlade je i dalje vrlo istrajna i stalno daje rezultate iznad postavljenih ciljeva prihoda i deficita, pa su krajem avgusta budžetski prihodi porasli za 9,9%.

Budžetski deficit, koji je 2015. godine bio 3,7% BDP, sad je 3,1%, a procena za 2017. je da će pasti na 2,9% BDP.

Javni dug Srbije i dalje se uvećava i pošto je 2015. dostigao 74,1% BDP, za 2016. se procenjuje da će biti 78,6% a u 2017. godini 79,9% BDP.

Javni dug je 2014. iznosio 68,3% a 2011. godine 44,2% BDP.

Srpska ekonomija je nastavila da uživa koristi od niskih međunarodnih cena energenata, naročito nafte, tako da je vrednost uvoza energije bila za četvrtinu niža nego u istom razdoblju 2015, a energenti predstavljaju stavku od 20% uvoza.

U ekonomskoj analizi EK se dodaje da je otud "na kretanje tekućeg platnog bilansa snažno uticao deficit u robnoj trgovini".

Direktne strane investicije su u letnjim mesecima porasle, naročito kad je reč o "dužničkim instrumentima", dostigavši milijardu i 54 miliona evra i pokrivajući preko 150% tekućeg platnog bilansa za osam meseci 2016. godine.

Inflacija je ostala ispod utvrđenog cilja srpske centralne banke, mada je u avgustu, mahom zbog porasta cena hrane, iznosila 1,2% u odnosu na isti mesec 2015.

Centralna banka je intervencijama uticala na stabilnost monetarnog tržišta pa je otkupom 445 miliona evra u julu i avgustu uvećala strane devizne rezerve na 9,6 milijardi evra, što pokriva šestomesečni uvoz robe i usluga.

Takođe se ističe da su niže kamatne stope i porast ekonomske aktivnosti uticali na to da preduzeća uzimaju više kredita i reč je o porastu od 6,4% u avgustu, dok je porast kredita za domaćinstva premašio 9%.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…