1. Početna
  2. Društvo
  3. Socijalna politika
  4. Za socijalne usluge opštine daju samo 3% budžeta

Za socijalne usluge opštine daju samo 3% budžeta

Stalna konferencija gradova i opština - SKGO

Lokalne samouprave u Srbiji za usluge socijalne zaštite prosečno izdvajaju samo 3% budžeta i svaki treći grad i opština nema strategiju i odluke šta će konkretno finansirati, upozorila je 1. decembra sekretarka Odbora za zdravlje i socijalnu politiku Stalne konferencije gradova i opštna (SKGO) Jasmina Tanasić. Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Laslo Čikoš rekao je da država mora da smanji javni dug, ali da to ne bude na štetu korisnika socijalnih usluga.

"Idelani model finansiranja socijalnih usluga ne postoji, reč je o priroritetima, a prioriteti se postavljaju strateškim dokumentima. Ako nemate strateški dokument, nemate ni prioritet, dakle sve ide od banalnog poštovanja zakona", rekla je Jasmina Tanasić za agenciju Beta pre početka sednice Odbora za zdravlje i socijalnu politiku.

Sednici Odbora, pored predstavnika resornih ministarstava, prisustvovalo je i 70 predstavnika iz 46 gradova i opština.

Ona je navela i da jedna trećina opština i gradova nema metodologiju kako obračunava cene i da samo tri odsto lokalnih samouprava ima cenovnik usluga, odnosno zna koliko koja usluga košta.

Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnh pitanja Laslo Čikoš istakao je da država u svim lokalnim samoupravama i dalje finansira domski smeštaj u gerontološkim centrima, smeštaj osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, kao i domski smeštaj dece.

Čikoš je za agenciju Beta naglasio da su sredstva opština i gradova skromna, kao i da je pomoć države nedovoljna, ali da će nastojati da poveća davanja.

"Država mora da smanji javni dug, ali ta smanjenja ne smeju da osećaju korisnici. Naša sredstva su takva da mi trenutno ne razvijamo već održavamo sistem i država mora da potpomaže da svaki naš građanin ima jednaku pomoć", rekao je državni sekretar.

Pomoćnik sekretara za socijalnu politiku i demografiju Vojvodine Gojko Vujnović istakao je da pokrajina iz svog budžeta izdvaja oko 1% sredstava za socijalnu zaštitu. On je kazao da novih usluga socijalne zaštite nema i da lokalne samouprave u pokrajini veoma teško održavaju usluge koje su počele da se razvijaju kroz projekte, ali su postale ugrožene prestankom finansiranja donatora.

"Mi smo društvo koje stari i pomoć u kući starijim osobama je veoma važna, kao i razvijanje dnevnih boravaka, pružanje pomoći u kući, jer cilj je njihova deinstitucionalizacija, odnosno da se što manje smeštanja u ustanove", rekao je Vujnović.

Kao primer dobre prakse, on je izdvojio Novi Sad koji je razvio lokalnu uslugu – dnevni boravak maloletnih učinilaca krivičnih dela, koji su osuđeni da kaznu izdržavaju u nekoj ustanovi. Prema njegovim rečima, grad nije hteo da čeka državu i sam je počeo da finansira njihov boravak u ustanovi u kojoj imaju pomoć stručnjaka.

Predsednik opštine Pančevo Saša Pavlov rekao je da taj grad za socijalne usluge izdvaja oko 100 miliona dinara godišnje, što  Pančevo čini jednim od socijalno najodgovornijih gradova.

Pavlov je kazao da je posebno ponosan na pomoć školskoj i predškolskoj deci sa invaliditetom kojima je obezbeđen prevoz do škole, kao i obroci.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…