Za slobodu medija potrebno prijateljsko okruženje

Beograd, 16. novembar 2016. (Fonet) – Za slobodu medija potrebni su zakoni i pravila, ali i prijateljsko okruženje, istakao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister i predočio da funkcionalne demokratije nema bez nezavisnih medija.

Novinari su mi u Beogradu pričali o direktnom i indirektnom uticaju vlasti i državnih preduzeća, rekao je Mekalister i konstatovao da novinarstvo mora biti slobodno i nezavisno u najvećoj mogućoj meri.

"Bez nezavisnih medija nema funkcionalne demokratije", rekao je Mekalister novinarima u Evropskom parlamentu i ocenio da Srbija, s obzirom na njenu veličinu, ima širok raspon medija.

Iznenađen sam brojem različitih listova u Srbiji, izjavio je Mekalister i naglasio da Evropska unija (EU) podržava nezavisno novinarstvo i nevladine organizacije u zemljama koje žele da postanu njene članice.

Evropska unija veruje u koncept civilnog društva i u jake nezavisne medije, objasnio je Mekalister i dodao da je i opozicija fundamentalna za funkcionisanje demokratije.

"Naravno da vas opozicija ponekad nervira i da se ne slažete sa onim što vam govori. Možete imati vladu bez opozicije, ali ne možete imati demokratiju bez opozicije", napomenuo je Mekalister.

Ona je fundamentalna za funkcionisanje demokratije, precizirao je Mekalister i ocenio da kvalitet demokratije zavisi od toga kolika su prava opozicije.

Prema njegovim rečima, Srbija bi trebalo mnogo da radi na jačanju medijskih sloboda, vladavine prava, demokratskih institucija i osnovnih prava.

Srbija je otvorila prva pregovaračka poglavlja sa EU, podsetio je Mekalister i izrazio nadu da će do kraja godine biti otvorena i nova.

Važno je da su prvo otvorena poglavlja vezana za osnovna prava, demokratske institucije i državnu upravu, izjavio je Mekalister.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…