Za slepe i slabovide Brajevo pismo simbol uključivanja u društvo

Beograd – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je, povodom Međunarodnog dana Brajevog pisma, da su u prethodnom periodu učinjeni značajni pomaci na unapređenju položaja 12.000 slepih i slabovidih osoba koje žive u Srbiji.

Ističe se da za te ljude Brajevo pismo predstavlja simbol pismenosti, obrazovanja i uključivanja u društvo i ocenjuje da je  Brajeva azbuka jedan je od najznačajnih koraka u istoriji u ostvarivanju ljudskih prava slepih i slabovidih osoba.

U proteklom periodu učinjeni su značajni pomaci u cilju unapređenja položaja slepih i slabovidih osoba u Republici Srbiji – postavljena je zvučna signalizacija na saobraćajnim raskrsnicama, širom države opremljene su prostorije koje koriste udruženja osoba sa invaliditetom, adaptirana je i opremljena najveća biblioteka za slepe i slabovide na Balkanu ‘Dr Milan Budimir’ u Beogradu, dok se kroz aktivne mere zapošljavanja i podsticajne mere pruža podrška zapošljavanju ovoj kategoriji građana„, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da Ministarstvo posebnu pažnju posvećuje saradnji i partnerstvu sa Savezom slepih Srbije i Savezom slepih Vojvodine.

Precizira se da je tokom 2022. godine za rad ova dva saveza i 45 lokalnih organizacija u njihovom sastavu, Ministarstvo dalo oko 30 miliona dinara, dok su za sportsko-rekreativne aktivnosti koje realizuju udruženja slepih i slabovidih, obezbeđena dodatna sredstva u iznosu od pet miliona dinara.

Podsećamo da je obaveza svih organa državne uprave da informacije iz delokruga svog rada učine dostupnim osobama sa invaliditetom, a jedan od načina za to jesu i internet prezentacije prilagođene slepim i slabovidim osobama. Ministarstvo će u narednom periodu nastojati da obezbedi veća sredstva za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, te samim tim i za mere podrške republičkom i pokrajinskom savezu slepih i slabovidih i organizacijama u njihovom sastavu„, napominje se u saopštenju.

Ministarstvo ističe da se takvom saradnjom i podrškom gradi Srbija bez barijera i jednakih mogućnosti za sve građane.

Brajeva azbuka je taktilno predstavljanje alfabetskih i numeričkih simbola pomoću šest tačaka za prikaz svakog slova i broja, pa čak i muzičkih, matematičkih i naučnih simbola. Nazvana je po Luju Braju, pronalazaču ovog pisma, rođenom 4. januara 1809. godine u Francuskoj. Brajevo pismo je od suštinskog značaja za obrazovanje, izražavanje i socijalnu uključenost slepih i slabovidih lica, što se ogleda u Članu 2, Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom„, navodi Ministarstvo.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…