Za putovanje sa kućnim ljubimcem neophodno na granici priložiti zdravstveni sertifikat

Foto: pixabay.com

Beograd – Na graničnom prelazu uz svakog ljubimca sa kojim se putuje van Srbije vlasnik životinje je u obavezi da priloži zdravstveni sertifikat, kao i zadovoljavajući rezultat testa na Titar antitela koji je star najmanje tri meseca.

S tim u vezi, načelnica Veterinarske inspekcije Uprave za veterinu Ljiljana Ivanjac upozorava da ljubimac može biti oduzet ako neko, ipak, pokuša da pređe granicu bez neophodne dokumentacije.

Posledice su teške i bolne. Prenošenje ljubimca bez propisane dokuementacije smatra se ilegalnim transportom i može vam se dogoditi da životinja bude oduzeta, a troškove karantina u koji je smeštena nakon toga snosi vlasnik. Ako ne možete da platite karantin, pribegava se odlukama suda tih zemalja i odluka može da bude i eutanazija„, rekla je Ivanjac za Tanjug.

Objasnila je da bi vlasnici ljubimaca trebalo da pripreme dokumenta koja sadrže jasnu, čitku vidljivu potvrdu da je pas vakcinisan protiv besnila, odnosno pasoš koji se dobija prilikom mikročipovanja psa ili mačke.

U pasošima su navedene vakcinacije i datumi vakcinacije, a navedena je i vakcinacija protiv besnila. Po Zakonu o veterinarstvu ona je obavezna jednom godišnje. Takođe, potrebno je da psi i mačke budu tretirani protiv endo i ektoparazita. Potrebno je da imate test na Titar antitela„, rekla je Ivanjac.

Ukoliko je ljubimac u prošlosti „prošao“ Titar test i svake godine vakcinisan na tačno godinu dana od prethodne vakcinacije besnilom, nije potrebno ponavljati Titar test, ali ukoliko nije ili prima prvu vakcinu protiv besnila, životinja može da se testira tek nakon mesec dana od vakcinacije, a sa zadovoljavajući, rezultatom Titar testa da putuje tek tri meseca nakon testiranja.

Ivanjac tako upozorava da je potrebno da se sa pripremama za putovanje sa ljubimcem krene na vreme, kao i da se životinja redovno vakciniše protiv besnila svake godine, što je uostalom i zakonska obaveza.

Od momenta vađenja titar antitesta i dobijanja zadovoljavajućeg rezultata, treba da prođe tri meseca da biste uopšte mogli da razmišljate da se vašim ljubimcem otputujete u EU„, rekla je Ivanjac.

Ukoliko je vlasnik propustio da ovu proceduru obavi na vreme, Ivanjac kaže da za putovanje sa ljubimcem kod „suseda“ odnosno u Crnu Goru, BiH i Severnu Makedoniju Titar nije potreban.

Sa našim susedima imamo olakšice, može se proći i samo sa pasošem životinje koji sadrži informacije o redovnom vakcinisanju protiv besnila i zaraznih bolesti, ali je pravilo da životinja ima sertifikat kao potvrdu koju izdaje ovlašćeno lice da je životinja koja putuje sa svojim vlasnikom pregledana i zdrava„, objasnila je Ivanjac.

One koji sa ljubimcem idu na letovanje avionom Ivanjac upućuje na avio-kompanije i apeluje da tamo provere uslove putovanja.

Svaka avio kompanija ima posebne uslove za transport. Oni mogu zavisiti od veličine životinje, starosti, rase. Najbolje je da vlasnici kontaktiraju avio kompaniju čije će usluge koristiti i upitaju za detalje„, rekla je Ivanjac.

Apeluje da vlasnici provere šta im je sve tačno potrebno, jer neke zemlje imaju i posebne zahteve.

Kada je reč o opštim procedurama, Ivanjac je rekla da građani sve odgovore mogu da dobiju na sajtu Uprave za veterinu i na brojeve telefona koji su tamo navedeni.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…