Za poglavlje 27 ključno je dobro planiranje

Beograd, 27. oktobar 2016. – Za usklađivanje Srbije u oblasti životne sredine sa pravnom tekovinom i standardima EU ključno je dobro planiranje kako bi mogla da ispuni obaveze, a u tome će joj Švedska pomoći kroz projekat vredan 2,8 miliona evra, rekao je 27. oktobra ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin.

"Ako se počne sa prevelikim ambicijama, može da se desi da Srbija ne bude u stanju da implementira to što je obećala Evropskoj komisiji. To može da dovede do velikih problema kasnije", rekao je Lundin novinarima uoči skupa o programu Priprema za pregovore u procesu pristupanja Srbije EU u oblasti zaštite životne sredine (ENVAP3).

On je rekao da će Švedska kroz program ENVAP3, vredan 2,8 miliona evra, finansirati pripreme Srbije u pregovorima o članstvu u EU u oblasti životne sredine i da taj projekat, iako mali, predstavlja osnovu za veće projekte koji se odnose na razvoj infrasturkture.

Lundin je rekao da je unapređenje i zaštita životne sredine dugotrajan proces koji zahteva velike investicije ali je u interesu svih.

"To je bitna stvar, nije samo formalnost jer se radi o ekološkoj budućnosti Srbije", rekao je on i dodao da EU i Švedska žele da Srbija bude uspešna u tome jer žele "ekološki zdravu Evropa".

Švedski ambasador je rekao da Švedska od 1975. godine radi na čišćenju Baltičkog mora od otpadnih voda i da su tek sada rešeni glavni problemi sa njihovim ispuštanjem, kao i da će se ti napori nastaviti.

"Ne kažem da je ovde situacija tako loša kao u Baltičkom moru pre 40, 50 godina. Nije, ovde je situacija umnogome bolja, ne treba biti previše pesimističan", rekao je on.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…