Za otklanjane posledica usled epidemije Kovida-19 Srbiji donirano nešto više od 20 miliona evra

Korona virus

Beograd, 03. decembar 2020.  – U Srbiji je od početka krize Kovid-19 do 30. novembra donirano 20.056.752 evra za otklanjanje štetnih posledica uzrokovanih pandemijom, pokazuje istraživanje o dobrotvornim davanjima, koje je sproveo Catalyst Balkans.

Najviše je donirao poslovni sektor – više od 64 odsto od ukupne donirane sume, a najveći donatori koji su donirali više od milion evra su Fondacija Novak Đoković i Petrohemija AD Pančevo, a zatim kompanija United Group d.o.o. sa sumom od 900.000 evra.

Oko 80 odsto od ukupne sume donirano je državi – lokalnim i nacionalnim vlastima i institucijama, a najveći deo donacija, više od 47 odsto upotrebljen je za nabavku medicinske opreme.

Nešto manji procenat, 39 odsto, namenjen je za nabavku potrošne robe poput maski i rukavica, humanitarnu pomoć oko 5,3 odsto i ostalo – 7,5 odsto.

Pomoć u borbi protiv kovid-19 i dalje je potrebna, a jedan od načina na koje je građani i kompanije koji su u mogućnosti mogu pružiti je platforma Donacije.rs .

Na toj crowdfunding platformi, koju vodi Catalyst Balkans, može se donirati za neku od aktuelnih kampanja i podržati neke od grupa koje su najugroženije u trenutnoj situaciji pandemije, kao što su deca iz socijalno i ekonomski najugroženijih porodica, socijalno ugrožene osobe sa invaliditetom, onkološki pacijenti, medicinsko osoblje i pacijenti u gradovima koji su žarišta.

Na području zapadnog Balkana, na kojem Catalyst Balkans kontinuirano prati donacije, od početka krize do 30. novembra donirano je više od 65,5 miliona evra za borbu protiv korona virusa, dok je za sve ostale teme donirano nešto više od 37 miliona evra.

Istraživanje o filantropiji i kontinuirano praćenje i analiza davanja u Srbiji Catalyst Balkans, realizuje se u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji sprovodi Koalicija za dobročinstvo, a finansira USAID Serbija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…