Za nezavisno sudstvo potrebne izmene Ustava

boginja pravde

Beograd, 29. novembar 2016. – Učesnici skupa "U susret izmenama Ustava – ustavni položaj pravosuđa", koji je 29. novembra u Beogradu okupio više od 200 domaćih i stranih stručnjaka, ocenili su da su ustavne izmene neophodne kako bi se sistem pravosuđa unapredio i obezbedila njegova nezavisnost.

Navedeno je da treba promeniti odredbe koje se odnose na izbor sudija, javnih tužilaca, članova Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva. Pomoćnik ministra pravde rekao je na skupu da sudije najveći pritisak trpe od kolega, rođaka i advokata a u 7% slučajeva pokušaj neprimerenog uticaja na sudije u donošenju odluka vršili su predstavnici izvršne vlasti, prenosi Beta.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević izjavio je da je donošenje Ustava 2006. izazvalo niz kontroverzi i da se od samog usvajanja tog najvišeg pravnog akta Srbije smatralo da su njegove izmene neophodne kako bi se, između ostalog, obezbedila nezavisnost pravosuđa.

Najviši pravni akt Srbije izazvao je kontroverze i primedbe ne samo među domaćim stručnjacima, već i Venecijanske komisije Saveta Evrope.

Neke od odredbi u segmentu pravosuđa koje je potebno izmeniti odnose se na izbor sudija, javnih tužilaca, njihovih zamenika, članova Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva, rekao je Milivojević i dodao da se smatra da će se napredak ka nezavisnosti sudstva obezbediti ako se te stvari reše.

Prema njegovim rečima, izmene vezane za Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca trebalo bi da idu ka isključenju predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti iz njihovog sastava.

Jedna od ideja, kako je dodao, jeste da se iz njihovog članstva isključi i predstavnik advokature, a da na njegovo mesto bude biran ugledni predstavnik pravne struke.

Milojević je rekao da izbor predsednika sudova ne treba prepuštati Skupštini, već Visokom savetu sudstva, i dodao da bi trebalo ukinuti prvi izbor sudija na tri godine jer taj vid njihovog "probnog rada" u neku ruku predstavlja uticaj na sudstvo.

Šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji, ambasador Andrea Oricio rekao je da je princip nezavisnosti sudstva ključan za garantovanje fer suđenja i da je Misija tu da pomogne Srbiji i pruži joj najbolje prakse 57 zemalja članica.

Prema njegovim rečima, izmene sprskog Ustava treba da obuhvataju nacionalnu pravnu tradiciju i kulturu, ali i međunardne standarde.

"OEBS je tu da ponudi dodatu vrednost kako bi reforme bile dobre i savremene", rekao je Oricio.

Jedan od glavnih ciljeva promena Ustava treba da bude da se otkloni svaki mogući uticaj vlasti na pravosuđe, jer je nezavistnost sudstva ključna garancija prava na pravičnost, naveo je on i dodao da sudije moraju biti nezavisne i nepristrasne u zaštiti prava pojedinaca.

Konferencija "U susret izmenama Ustava – ustavni položaj pravosuđa" prva je u nizu predstavnika Ministarstva pravde i Vrhovnog kasacionog suda kako bi se došlo do najboljeg rešenja za jačanje sudske nezavisnosti kroz izmene Ustava, dodao je Oricio.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…