Za nedelju dana registrovano pet incidenata protiv novinara

mediji

Beograd, 19. avgust 2020. – Mreža SafeJournalists ukazala je da je u Srbiji za nedelju dana registrovano pet incidenata protiv novinara.

S tim u vezi, ova mreža je pozvala srpske vlasti, pre svega republičkog javnog tužioca i Ministarstvo unutrašnjih poslova da reaguju i istraže te, kao i sve prethodne, napade i pretnje novinarima.

U saopštenju ta organizacija je podsetila da je 12. avgusta u Novom Pazaru direktor i glavni urednik televizije Sandžak Salahudin Fetić fizički napadnut, a da je šest dana kasnije Fetiću i njegovom kolegi Asmiru Bihorcu prećeno smrću oružejm, kao i da su 13. avgusta dva muškarca upala su u porodičnu kuću urednika Folonline u Velikom Trnovcu Jetona Ismaila i uznemiravala njegovu ženu i kćerku i pretila da će ih ubiti.

Mreža je navela da je 14. avgusta uredniku TV N1 Branislavu Šovljanskom pet puta probušena guma na automobilu u blizini stana, a da su dva dana kasnije, nakon što je na tviteru objavio vest o tom incidentu, glavnom i odgovornom uredniku N1 Jugoslavu Ćosiću upućene pretnje preko te društvene mreže.

Kada je novinarka N1 Žaklina Tatalović osobi koja je uputila pretnje odgovorila usledile su nove uvrede i pretnje, uključujući pretnje silovanjem. To se nastavilo i nakon što ga je Tatalović upozorila da ono što je napisao predstavlja pretnju i da će policija biti obaveštena, podsetila je ta organizacija.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osudila je te incidente i upozorila javnost na efekte atmosfere koja omogućava nekažnjivost, navodeći da je naročito zabrinuta zbog toga što su članovi porodice Ismail bili na meti i što osoba koja je pretila novinarima N1 nije bila obeshrabrrena činjenicom da će biti pozvana policija.

Mreža SafeJournalists najavila je da će sve relevantne nacionalne i međunarodne aktere obavestiti o ovim slučajevima.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…