1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Srbija i EU
  5. Za istraživačko novinarstvo 2,5 miliona evra iz IPA 2

Za istraživačko novinarstvo 2,5 miliona evra iz IPA 2

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da će primenom novog medijskog zakonodavstva biti iz temelja izmenjena medijska slika Srbije i da je potrebno preduzeti mere da javni interes u oblasti informisanja bude zaštićen.

On je na skupu o primeni medijskih zakona najavio da će EU u naredne dve godine izdvojiti 2,5 miliona evra za istraživačko novinarstvo i primenu medijske regulative. Istovremeno su iz Misije OEBS ukazali na značaj očuvanja medijskog pluralizma i lokalnog informisanja.

Devenport je 28. novembra u Aranđelovcu na savetovanju o primeni medijskih zakona rekao da je do sada bila praksa da se iz budžeta finansiraju uglavnom javna medijska preduzeća, i to po političkoj osnovi, i ocenio da sada postoji šansa da se finansira daleko šira lepeza medijskih sadržaja koji su od javnog interesa.

On je najavio da će Evropska unija u naredne dve godine izdvojiti dva i po miliona evra preko mehanizma IPA 2 za istraživacko novinarstvo i za primenu pravne medijske regulative.

Devenport je rekao da je na delu i pojačana komercijalizacija medijskih sadržaja i upozorio da i komercijalni emiteri imaju obavezu da zadovoljavaju javni interes u određenoj meri.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard rekao je da je sada ključni trenutak za razvoj medija u Srbiji.

On je poručio da je potrebno pronaći način za očuvanje medijskog pluralizma i lokalnog informisanja.

Treba da se svi zajedno potrudimo da ovo ne bude godina propuštenih prilika„, rekao je Burkhard.

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac rekao je da treba gajiti partnerski odnos između institucija, medija i novinarskih i medijskih asocijacija kako bi se zakoni što uspešnije primenili.

Savetovanje su organizovali OEBS, Delegacija EU u Srbiji i Ministarstvo kulture i informisanja, na inicijativu novinarskih udruženja i medijskih asocijacija.

Za javnost je bila otvorena samo prva sesija, odnosno pozdravne reči Devenporta, Burkahrda i Tasovca, dok će ostatak savetovanja biti zatvoren za javnost.

Oko 70 učesnika skupa razgovaraće o izlasku države iz vlasničke strukture u medijima i transformacije medija u višenacionalnim sredinama, o sufinansiranju projekata u oblasti javnog informisanja i finansiranju javnih medijskih servisa, kao i o digitalizaciji.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…