Za efikasniju podršku neophodna potpuna evidencija osoba sa autizmom

Beograd, 01. decembar 2016. – Osobe sa autizmom su posebno ranjiva grupa društva. Ne samo da građani ne znaju dovoljno o njihovoj bolesti i potrebama, nego ne znaju dovoljno ni u onim strukturama gde bi trebalo da se zna, a to su stručni radnici, rekla je zamenica zaštitnika građana za prava osoba sa invaliditetom Vladana Jović.

Ona je na skupu „Ključni izazovi u ostvarenju prava osoba sa autizmom“, koji je Zaštitnik građana organizovao u Palati Srbija u Beogradu, rekla da je položaj osoba sa autizmom u Srbiji specifično težak i nije dovoljno prepoznat, zbog čega se njihovi problemi ne rešavaju na adekvatan način, saopšteno je na sajtu Zaštitnika građana.

Zamenica je naglasila da u Srbiji ne postoji sistemsko rešenje za human smeštaj osoba sa invaliditetom i dešava se da osobe sa autizmom, kada više nema ko da brine o njima, ne budu smeštene u ustanove u kojima se na adekvatan način brinu o njima. Kao najveći problem navela je da u Srbiji ne postoji potpuna evidencija o broju osoba sa autizmom, ali da se iz prakse vidi da taj broj raste.

Srbija bi do kraja 2017. godine trebalo da dobije prvi registar dece sa smetnjama u razvoju, a bolja evidencija treba da omogući efikasniju podršku toj populaciji i njihovim porodicama, najavio je na skupu državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović. On je rekao da će država u narednom periodu ponuditi sistemska rešenja i naveo mogućnost da neka od zdravstvenih ustanova bude proglašena za referentnu ustanovu za autizam.

Stručna saradnica Udruženja Autizam – pravo na život Vesna Milovanović rekla je da nije dovoljno puko vođenje evidencije i registra sa imenima, već je potrebno prikupiti podatke o širokom spektru dijagnoza. Ona se založila za otvaranje posebnog centra za autizam u kojem bi se sprovodile stručne dijagnostičke procedure, edukovalo osoblje, a bili bi obezbeđeni i dnevni boravak i smeštajni kapaciteti kada je to neophodno.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…