YUCOM: Tokom 2022. zabeleženo 43 napada na branioce ljudskih prava

Solidarno za prava svih

Beograd – Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM je pre tri godine, 7. novembra 2020. godine, pokrenuo prvu interaktivnu mapu napada i pritisaka na branitelje ljudskih prava u Srbiji.

Izveštaj o napadima na branitelje ljudskih prava u Srbiji za 2022. godinu dostupan je na sajtu Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM.

Izveštaj ima za cilj da zainteresovanoj domaćoj i međunarodnoj javnosti pruži jednostavan uvid u trenutnu situaciju i informacije o položaju branitelja ljudskih prava u Srbiji koje do sada nisu bile dostupne na sličnim mapama regionalnog i međunarodnog tipa.

Za tri godine sakupljeni podaci o sve lošijem položaju aktivista su se našli u relevantnim dokumentima međunarodnih institucija poput rezolucija Evropskog parlamenta, Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, Zajedničke deklaracije Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva između Srbije i EU i drugih.

Treća godina prikupljanja podataka je još jednom potvrdila negativne trendove u pogledu položaja aktivista koji se zalažu za ljudska prava. Napadi se sve češće beleže van Beograda, što potvrđuje pretpostavku da prethodnih godina javnost nije bila upoznata sa velikim brojem incidenata koji su se događali na lokalu usled nedostatka medijskog izveštavanja sa terena.

Sve veća svest javnosti o ozbiljnosti problema je pre svega posledica umrežavanja organizacija i pojedinaca na lokalu koji se zajedničkim snagama odupirali sve intenzivnijim napadima države i probijali medijsku blokadu upotrebom društvenih mreža.

Manji broj napada (43) koji je zabeležen ove godine na mapi incidenata je posledica metodologije koja, iz praktičnih razloga, grupne napada beleži kao pojedinačne slučajeva.

Broj građana, bilo aktivista, bilo slučajnih prolaznika, na čije živote su ovi napadi ostavili posledice je prema prikupljenim podacima i proceni YUCOM-ovog tima najmanje 12.000. Kroz statistički pregled dostupan na mapi, javnost može steći uvid u podatke o polu i prebivalištu žrtava napada, o tome da li represiju trpi direktno lice, kolega ili član porodice.

Dostupni su i podaci o napadaču, vrsti napada i vrsti ugroženog prava. Na osnovu svih do sada prikupljenih podataka, pokazalo se da su tokom 2022. godine najugroženije bila tzv. krovna prava, sloboda izražavanja, sloboda udruživanja i sloboda okupljanja.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…