YUCOM predstavlja „Vodič za oslobođenje od sudskih troškova“

sudijski čekić

Beograd, 28. maj 2018. –  Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), u saradnji sa Multidonatorskim fondom za podršku sektoru pravde (MDTF-JSS), pripremio je Vodič za oslobođenje od sudskih troškova: troškovi u parničnom postupku i kako ih se osloboditi.

Podsećamo da je YUCOM nedavno predstavio i Vodič za samozastupanje građana.

Iz YUCOM-a kažu da „Vodič na jednostavan način prikazuje osnovne troškove postupka u parnici, daje uputstva kako se oni određuju, u kojim se rokovima plaćaju i koje su posledice neplaćanja troškova“.

Na taj način, ukazuje YUCOM,  stranka može da sagleda kakve su moguće posledice vođenja postupka po njeno imovno stanje i time ima osnovu da racionalnije sagleda odluku i način vođenja spora.

Osnovni cilj Vodiča je da unapredi finansijski pristup pravdi i da licima koja su ugroženog materijalnog stanja da uputstva kako da koriste pravo na oslobođenje od sudskih troškova.

Prilikom izrade Funkcionalne analize pravosuđa u Srbiji iz 2014. godine, zabeleženo je da se pojedinci s nižim prihodima odvraćaju od suda zbog troškova, tako da oslobođenje od plaćanja takse može da bude ključno da bi im se omogućio pristup.

Ovo je posebnoslučaj u radnopravnim sporovima, gde je u pitanju neisplaćena zarada, oslobođenje od plaćanja sudske takse može biti odlučujuće da li će lice nastaviti sa svojim zahtevom ili neće.

Ipak, navode autori Vodiča,  široka javnost prilično ograničeno razume opciju oslobođenja od plaćanja sudske takse, te stoga mnogi potencijalni korisnici odustaju od suda jer nisu svesni da mogu da imaju pristup ovoj mogućnosti.

Pre svega, date su informacije i uputstva na koji način se stranka može osloboditi plaćanja sudskih taksi, s obzirom da se ova vrsta oslobođenja troškova i primenjuje u praksi.

Iako su u parnici retki slučajevi oslobođenja od svih troškova, koji su uslov i za postavljanje besplatnog zastupnika, u Vodiču su prikazani modeli predloga, saopšteno je iz YUCOM-a.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…