YUCOM: Ljudska prava i COVID-19

dokument

Beograd, 26. april 2020. – Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), naveo je, analizirajući izmene pravnog okvira tokom mesec dana vanrednog stanja, da su odluke o ograničenju slobode kretanja stvorile niz problema tako da se ovoj ogranizaciji javljao veliki broj građana tražeći savet kako da zaštite svoja prava.

YUCOM je , uz podršku Tima Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji, pripremio analizu „Ljudska prava i Covid -19“.

Pored toga tražene su i informacije o samim pravima, jer mnogi, zbog čestih izmena i dopuna pomenutih odluka, nisu znali koja su tačno njihova prava i obaveze, a sankcije za kršenje istih bile su stroge i visoke“, saopštio je YUCOM.

Navodeći probleme zbog kojih su im se građani javljali, YUCOM je izneo da je nekim tražiocima pravne podrške isticao zakup stana, koji nije produžen jer je stan izdat drugom licu, a nisu smeli napustiti mesto samoizolacije.

Za pravnu podršku obratilo se i lice koje je tokom samoizolacije doživelo telesnu povredu nedovoljnu da po protokolu ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dođe po pacijenta, ali ozbiljnu u meri da mu je potrebna pomoć do koje zbog samoizolacije nije mogao sam da dođe“, nabrojao je YUCOM.

Poseban problem imali su članovi porodica lica u kućnoj izolaciji jer je bilo nejasno da li i za njih važi ova obaveza.

Pored toga problem je bio dobijanje rešenja ili potvrde o obavezi samoizolacije, kako bi, na primer, opravdali odsustvo sa posla i zaštitili radnopravni položaj.

Zbog toga je YUCOM uputio predlog Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa da se i tim licima izdaju rešenja o kućnoj izolaciji, predlažući mogućnost donošenja kolektivnih rešenja.

Ministarstvo zdravlja omogućilo je podnošenje online zahteva za potvrdu o samoizolaciji za lica iz kontakta.

YUCOM se obraćao ministarstvu spoljnih poslova Srbije, Upravi granične policije kao i Zaštitniku građana zbog velikog broja građana – državljana Srbije koji su se obraćali za pomoć jer su bili „zaglavljeni“ na aerodromima ili graničnim prelazima širom sveta.

Smatramo da su ova obraćanja urodila plodom jer je ministarstvo organizovalo prebacivanje građana Srbije u zemlju, u saradnji sa Zaštitnikom građana, među kojima i veliki broj lica koja su se obraćala u vezi tog problema“, naveo je, između ostalog, YUCOM u analizi.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…