1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. YUCOM i NDNV: Tanjug predstavlja iskrivljenu sliku o stanju medijskih slobda

YUCOM i NDNV: Tanjug predstavlja iskrivljenu sliku o stanju medijskih slobda

Tanjug

Beograd, 15. mart 2018. – Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su da Novinska agencija Tanjug "iskrivljenim predstavljanjem" rezultata istraživanja "Odgovor građana na klijentelizam u medijima MEDIA CIRCLE" potvrđuje uočene negativne procese "u padu medijskih sloboda i objektivnog novinarskog izveštavanja". 

YUCOM I NDNV su kao učesnici u tom istraživanju saopštili da vest Tanjuga pod naslovom „Sloboda medija u Jugoistočnoj Evropi pogoršana, osim u Srbiji“, predstavlja „iskrivljenu i nepotpunu sliku“ podataka iz tog istraživanja.

Odnosno, navode dva udruženja, iskazuje se "pogrešna predstava da pomenuti indeks govori o pozitivnoj medijskoj slici i o izvesnom progresu Srbije", iako su podaci dobijeni istraživanjem tome "sasvim suprotni".

U saopštenju se navodi i da je vest sa prestavljanja Indeksa u Briselu, održanog 7. marta, Tanjug objavio sa čak nedelju dana zakašnjenja, što "podstiče na sumnju da se radi o potrebi za naknadnom interpretacijom i izvrtanjem činjenica koje ne odgovaraju stvarnosti, a o čemu govori sam sadržaj vesti".

"Stvarni pokazatelji Indeksa klijentelizma u merenju za 2016. godinu, pokazuju da Srbija stagnira u jako negativnom trendu nakon drastičnog pada zabeleženog 2015. godine, iako je on statistički prikazan kao minimalni napredak (indeks za 2014. je iznosio -0,31, 2015. -0,52, i 2016. -0,50)", ukazuju dva udruženja. 

"Merenje za 2016. godinu je pokazalo apsolutno odsustvo primene zakona koji su doneti 2014. godine i nespremnost države Srbije da primeni u praksi ono što je tada deklarativno donela kao standarde", piše u saopštenju.

Međutim, kako dalje piše, u Tanjugovoj vesti su statistički podaci iz istraživanja predstavljeni kao napredak bez obrazloženja i mogućnosti upoređivanja, što "stvara utisak tendeciozne proizvodnje slike koja ne odgovara stvarnosti i činjenicama".

YUCOM i NDNV koji su bili prisutni na skupu o tome u Briselu, su u saopštenju ocenili da tekst Tanjuga predstavlja "ulepšavanje stvarnosti" u medijima u Srbiji, dok je, po njihovom mišljenju, stvarnost "veoma loša".

"U Briselu tog dana nije pohvaljen rad na Medijskoj srategiji, kako se ističe u tekstu, već je sasvim suprotno navedeno da su iz procesa izašla sva relevantna udruženja i stručnjaci, te se ona (strategija) sada donosi u potpunom mraku i bez prisustva javnosti. Posebno nije hvaljen program Radio-Televizije Vojvodine, koja je, prema prezentovanim istraživanjima, jedna od medijskih kuća koja je pod najvećim uticajem i upotrebom vladajuće politike", piše u saopštenju.

YUCOM i NDNV su naveli podatke iz istraživanja koji pokazuju da je u Srbiji utvrđeno "netransparentno donošenje medijskih politika, ulazak sumnjivog kapitala u vlasništvo nad medijima, potpuno neregulisana oblast državnog oglašavanja i usmeravanje državne pomoći određenim lokalnim samoupravama, kojim se finansiraju podobni mediji".

Posebna kritiku upućena je zbog "netransparetne klijentelističke prakse vezane za Registar medija, koji postoji, ali čija je dostupnost podataka upitna".

Udruženja su podsetila da su tokom merenja Indeksa, konsultovani medijska zajednica i eksperti iz Srbije, koji su posebno ukazali na konstantan pad, pre svega u oblasti slobode medija i bezbednosti novinara, koji "svakodnevno trpe verbalne i fizičke napade, kao i ugrožavanje bezbednosti i pretnje smrću".

"Smatramo da je Tanjug iskrivljenim predstavljanjem podataka dobijenih istraživanjem i njihovom proizvoljnom interpretacijom potvrdio negativne procese u padu medijskih sloboda i objektivnog novinarskog izveštavanja kojem prisustvujemo već duži vremeski period. Tanjugov način izveštavanja o negativnoj klijentelističkoj praksi i lošem stanju u medijima, povratno potvrđuje rezultate istraživanja u svakodnevnoj praksi", ocenili su YUCOM i NDNV.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…