1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. YUCOM: Bez javne rasprave donet 41 zakon

YUCOM: Bez javne rasprave donet 41 zakon

Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM upućuje protest Narodnoj skupštini Republike Srbije i Vladi Republike Srbije povodom prakse donošenja zakone u hitnom postupku, bez javne rasprave.

Od svog konstituisanja u aprilu mesecu, Narodna skupština je donela 41 Zakon i svi zakoni su doneti u hitnom postupku, bez održavanja adekvatne, pravovremene javne rasprave. Ovakvim radom najvišeg zakonodavnog organa ozbiljno se krši načelo građanske demokratije proklamovano Ustavom Republike Srbije, kao i čitav niz propisa koji regulišu rad Narodne skupštine Srbije.

Poslovnik Narodne skupštine Srbije navodi da se po hitnom postupku može doneti zakon kojim se uređuju pitanja i odnosi nastali usled okolnosti koje nisu mogle da se predvide, a nedonošenje zakona po hitnom postupku moglo bi da prouzrokuje štetne posledice po život i zdravlje ljudi, bezbednost zemlje i rad organa i organizacija, kao i radi ispunjenja međunarodnih obaveza i usklađivanja propisa s propisima Evropske unije.

Budući da se na listi zakona donetih po hitnom postupku, nalaze i procesni zakoni, među kojima i Zakon o parničnom postupku, koji sadrži odredbu identičnu onoj koju je Ustavni sud 2013. godine proglasio neustavnom, smatramo da postoji opasnost od zloupotrebe hitnog postupka, da bi se izbegla javna rasprava o pojedinim zakonima i zakonskim rešenjima, kao i opasnost od ozbiljnog ugrožavanja dostignutog standarda ljudskih prava od strane najvišeg predstavničkog tela u Republici Srbiji.

Svoju zabrinutost zbog netransparentnog zakonodavnog procesa i kršenja načela javnosti, izrazio je i Zaštitnik građana Republike Srbije, ukazujući da je transparentan zakonodavni proces obavezan prema važećim propisima Republike Srbije. YUCOM se ovim protesnim pismom pridružuje stavovima Zaštitnika građana.

Očekujemo dijalog o pitanju transparentnosti zakonodavnog procesa sa nadležnim organima kako u Narodnoj skupštini, tako i u Vladi Republike Srbije, kako bi se ovakva praksa prekinula i kako bi se propisi pripremali i usvajali u primerenom vremenu.

Pozivamo sve nevladine organizacije, udruženja i pojedince da se priduže u protestu protiv ovakve zakonodavne prakse u Srbiji.

 Spisak svih zakona koji su doneti po hitnoj proceduri u 2014. godini.

Izvor: Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…