2015. godina bila teška po pitanju ljudskih prava

Zaštitnik gradjana Saša Janković kazao je, na predstavljanju izveštaja Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom, da je prošla godina bila teška po pitanju ljudskih prava, ali da će izazova biti i u 2016. godini.

"Izbeglička kriza, koju su naše institucije dočekale nespremno, pokazala je da neki davno usvojeni standardi ljudskih prava nemaju čvrste osnove ni u mnogim stabilnijim demokratijama. Ekstremistički pokreti, koji se zasnivaju na negiranju ljdskih prava, jačaju. Svakodnevno prisustvujemo zloupotrebi ljudskih prava", rekao je Janković.

Pravnica u Jukomu Ana Janković Jovanović kazala je da je Srbija bila nepripremljena za izbegličku krizu, da su uslovi u prihvatnim centrima i dalje neadekvatni, ali da je stanje popravljeno u odnosu na ono na počtku krize.

"Uslovi u prihvatnom centru u Preševu su dosta popravljeni, pre svega zahvaljujući donacijama. U Miratovcu su uslovi bili potpuno neadekvatni, a sada je kamp sredjen. Stalno se pričalo o postavljanju centra u Dimitrovgradu, ali se tamo kao prihvatni centar koristi policijska stanica, gde su smeštajni kapaciteti mali, a higijenski uslovi nisu na nivou. Povremeno su tu prevodioci, ali ne za sve jezike", kazala je Janković Jovanović.

Ona je dodala da izbeglicama nisu poznata njihova prava i da se u Srbiji na početku krize nije poštovala odredba Konvencije o ljudskim pravima po kojoj je apsolutno zabranjeno proterivanje ili kažnjavanje izbeglica zbog nelegalnog ulaska u zemlju, ali da je sa tom praksom prekinuto.

Predstavnik Beogradskog centra za ljudska prava Pavle Kilibarda kazao je kada je u pitanju izbeglička kriza pre svega to pravni problem i da sadašnj rešenje sa zatvaranjem "balkanske rute" predstavlja kršenje medjunarodnog prava.

On je dodao da osobe koje su već dobile azil od 2008. godine, a kojih je 50, žive na isti način kao i oni u procesu traženja azila, odnosno da nisu započeli integraciju u društvo u Srbiji.

Predstavnik Jukoma Momčilo Živadinovć kazao je da se izbeglička struktura promenila, da su na početku krize dve trećine izbeglica činili muškaci, da da u poslednje vreme žene i deca čine oko 57 odsto.

Predsednik Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom Milan Antonijević najavio je danas, da će ta organizacija pratiti izbore zbog nasilja koje je bilo vidljivo na izborima u manjim mestima prošle godine i pozvao nadležne organe da kažu šta su uradili po tom pitanju.

"Očekujemo dokumente o nasilju u Mionici i drugim mestima", kazao je Antonijević i dodao da su im ta dokumenta nadležni organi obećali još u 2015. godini, ali da im nisu dostavljena.

On je dodao da će Jukom pratiti i stepen slobode okupljanja pred izbore.

Predstavnica Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić kazala je agenciji Beta da je 2015. godina "bila propuštena godina za slobodu javnog okupljanja" i ocenila da će novi zakon o slobodi okupljanja biti mnogo bolji od onog koji je proglašen neustavnim.

"U 2015. se nastavilo sa politikom zabranjivanja skupova, iako je to pred Ustavnim sudom, već u slučaju Parade ponosa, ocenjeno kao neustavno", kazala je Mitić.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…