XVI književni festival Krokodil od 21. do 23. juna u Beogradu

Foto: krokodil.rs

Beograd – Književni festival „Krokodil“ biće održan od 21. do 23. juna.

Festival se održava pod sloganom „Gimme Shelter„, u prostor ispred Muzeja Jugoslavije, najavili su organizatori.

Okupljamo i nastojimo da osnažimo one s kojima delimo istovetne vrednosti i uporno insistiramo da, uprkos svemu što nas sistemski iscrpljuje, uvek ima smisla boriti se za bolji svet„, poručio je programski direktor „Krokodila“ pisac Vladimir Arsenijević.

Navevši da je 16. izdanje „Krokodila“ nazvano po pesmi sastava Rolingstons (Rolling Stones) „Gimme Shelter„, u kojoj su stihovi „just a kiš away… just a shot away„, Arsenijević je podsetio na planeti, između ostalih izazova, delimo jezoviti osećaj i „pomisao da je armagedon tu pred nama„.

Kako je najavljeno, posetioce „Krokodila“ očekuju prepodnevni i popodnevni program u Debatnoj, Dečijoj i Čil aut (Ćill Out) zoni, kao i večernji literarno-muzički šou na glavnoj pozornici.

Arsenijević je najavio dolazak na festival četvorice „korifeja savremene (ne samo) evropske književnostiMatijasa Enara iz Francuske, Arnona Grunberga iz Holandije, iračko-finskog autora Hasana Blasima i književnika i prevodioca sa našeg jezika iz Ukrajine Andrija Ljubke.

Na čuvenoj ‘Krokodilovoj’ sofi razgovaraćemo s legendarnim rok fotografom Brajanom Rašićem, istoričarkom Dubravka Stojanović i glumcem i piscem iz Sarajeva Feđom Štukanom„, najavio je Arsenijević.

Kako je najavljeno, za muzičke nastupe zadužene su Duda Buržujka, Jelena Petošević i Ane Paška, pripovedni feministički festival „Pič prič“, koji vodi Rumena Bužarovska, „predstaviće storiteling u najnovijem i neočekivanom vidu“.

Na „Krokodilovoj“ bini će se tokom tri večeri smenjivati sa domaće književne scene Nađa Petrović, zatim Marko Tomaš, Faruk Šehić, Filip Grujić, makedonski pesnik Nikola Madžirov i „Dora Šustić, kometa nove hrvatske književne scene„.

Kako je najavljeno, voditelji „Krokodila“ su  Mima Simić i Daško Milinović.

Iz „Krokodila“ je saopšteno da će u „Dečijoj zoni“, za uzrast od dve do 14 godina, biti priređene radionice koje vode gosti-predavači poput spisateljice Jasminke Petrović, Dese Muck iz Slovenije, Merce Gali iz Španije, Arijane Papini iz Italije i drugi.

„U okviru ove zone imaćemo i čitave uzbudljive pozorišne predstave na otvorenom – ‘Šumsku bajku’ i ‘Princeza na zrnu graška’ koje izvodi Putujuće pozorište Ćira“, piše u saopštenju.

Kako je najavljeno, u okviru „Debatne zone“ premijerno će se dogoditi susreti srpskih, regionalnih i međunarodnih izdavača pod nazivom „Meet me in Belgrade“, biće vođeni razgovori „Jedan na jedan“, a biće i dokumentarni film „Ukradena deca Ukrajine“ i drugo.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…