XI festival „Mirdita, dobar dan“ u Beogradu od 27. do 29. juna

Foto: mireditadobardan.com

Beograd – Ovogodišnji festival „Mirdita, dobar dan“ u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava (Srbija), Građanskih inicijativa (Srbija), i organizacije Integra (Kosovo), održava se od 27. do 29. juna 2024.

Festival  predstavlja spoj umetnosti, savremene kulturne scene, ali i pokretanja važnih pitanja koja se tiču prošlosti i budućnosti u vremenima koja predstavljaju veliki izazov za odnose Srbije i Kosova.

Mirdita, Dobar dan“ je jedinstvena platforma za kulturnu razmenu, kao i dijalog o važnim pitanjima koja se izbegavaju i zanemaruju. Kulturna razmena je moćan alat za promovisanje pomirenja i održivog mira, kao i premošćivanje jaza između dveju kultura i pozivamo sve da nam se u tome pridruže, rekla je Tijana Đuknić iz Inicijative mladih za ljudska prava.  

Festival će biti svečano otvoren predstavom „Otac i otac“ kosovskog dramaturga Jetona Neziraja u režiji Kuštrima Koljićija, u četvrtak, 27. juna u 19:30 časova u „Dorćol Platzu“.

Debatni program festivala biće posvećen pitanjima kulturne razmene između Srbije i Kosova, konkretnije, zabranama i preprekama pri kulturnoj, akademskoj, i umetničkoj saradnji, kao i suočavanju sa ratnim bremenom/nasleđem.

Prva debata pod nazivom „Normalizacija zabrane ili zabrana normalizacije“ održaće se u petak, 28. juna u 17:00 časova u „Prostoru Miljenko Dereta“ (Dobračina 55). Ovaj razgovor biće fokusiran na pitanja različitih zabrana sa kojima se suočavaju umetnici, mislioci, i kulturni radnici. Zabrane koje se odnose na ekonomiju, ali i akademsku i kulturnu saradnju i razmenu predstavljaju prepreku interkulturalnoj razmeni, pa samim tim i prepreku normalizaciji odnosa dva društva.

Druga debata, koja će ujedno biti i promocija knjige „Zapisi crva Smolinskog“ mladog kosovskog književnika Azema Delijua, odnosiće se na pitanje suočavanja sa ratnim bremenom/nasleđem, kao i implikacijama koje ono danas ima na odnose između Kosova i Srbije.

Na repertoaru ovogodišnjeg festivala nalazi se i film „Vera sanja more“ kosovske autorke Kaltrine Krasnići koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, nakon čega je osvojio nagrade na filmskom festivalu u Tokiju, Geteborgu, ali i beogradskoj „Slobodnoj zoni„. Projekcija filma desiće se u prostoru „Koska Bar“ (Dobračina 59) u subotu, 29. juna u 19:30 časova.

Koncert popularnog kosovskog benda „La Fazani“ biće održan u „Elektropioniru“ (Cetinjska 15) u petak, 28. juna u 21:00 čas. Bend koji predvodi harizmatični Arber Salihu pobednik je prošlogodišnjeg takmičenja za izbor kosovskog predstavnika na Evroviziji, na koju Kosovo još nije primljeno kao učesnik.

Istog dana, desiće se i otvaranje izložbe vizuelne umetnice Ermire Murati, čije je umetničko ime Orange Girl. Izložba će biti otvorena u 19:00 časova u „Endžio Habu“ (Dobračina 4). Ermirini radovi nose jasne političke poruke poigravajući se sa tematikom poljupca kao izraza koji nikada nije neutralan.

Ulaz na sve događaje u okviru festivala je besplatan.

Ovogodišnje, jedanaesto po redu izdanje festivala „Mirdita, Dobar dan„, organizuje se uz podršku Evropske unije i Rokfeler Fondacije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…