1. Početna
  2. Društvo
  3. WWF: U Davosu predstavljen Filter rizika biodiverziteta

WWF: U Davosu predstavljen Filter rizika biodiverziteta

priroda

Davos – Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) u Davosu je lansirala novi alat pod nazivom Filter rizika biodiverziteta (BRF).

Ovaj alat je namenjen kompanijama i finansijskim institucijama kako bi identifikovale sopstvene rizike i uticaj na prirodu.

U saopštenju WWF kaže se da ova jedinstvena platforma, predstavljena na Svetskom ekonomskom forumu, objedinjuje velik i raznovrstan obim podataka, usmerenih na analizu rizika povezanih sa biodiverzitetom u korporacijama i finansijskim institucijama.

Filter rizika je prvi besplatni onlajn alat ove vrste dostupan na platformi WWF Risk filter sjut, gde se takođe nalazi i Filter rizika vode, a služi da pomogne kompanijama i finansijskim institucijama da identifikuju i preduzmu akcije koje se odnose na rizike po biodiverzitet tokom njihovog poslovanja, određivanja vrednosti svojih proizvoda i investicija.

Prema nalazima Svetskog ekonomskog foruma više od 50 odsto svetskog BDP, odnosno 44 biliona dolara, u velikoj meri ili makar delimično zavisno je od prirode i njenih usluga.

Primera radi, u decembru 2022. godine, više od 330 poslovnih i finansijskih institucija iz 52 zemlje sa zajedničkim prihodima od preko 1.5 biliona dolara, insistiralo je da lideri sveta usvoje obavezujuće zahteve za sve velike poslovne i finansijske institucije da procene i objave svoj uticaj na zavisnost od biodiverziteta do 2030.

Ipak, razumevanje rizika i šansi povezanih sa biodiverzitetom odnosno vrednostima njihovih proizvoda na različitim lokacijama, pritom koristeći odbrambeni naučno zasnovani pristup, do sada je bio jedan od najizazovnijih zadataka za kompanije i finansijske institucije koje teže da razviju modele poslovanja pozitivne po prirodu.

Ovaj alat pomoći će kompanijama da mapiraju i procene rizike povezane sa gubitkom biodiverziteta i omogućiti im da odrede prioritetne investicije za područja u kojima će postići najveći uticaj u umanjivanju svojih rizika, a WWF Adria kompanijama u regionu može da pomogne na njihovom putu ka održivom poslovanju„, kaže menadžer za saradnju sa korporativnim sektorom WWF Adrije Uroš Delić.

Vlade svetskih zemalja u decembru su usvojile Globalni okvir za biodiverzitet posvećen kolektivnom delovanju u cilju hitnog prestanka uništavanja, odnosno smanjenja gubitka biodiverziteta do 2030.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…