WWF i ove godine organizuje globalnu akciju „Sat za našu planetu“

Sat za našu planetu

Beograd, 18. mart 2020. –  Sat za našu planetu, najveća globalna akcija za očuvanje planete, obeležava se 28. marta isključivanjem svetla u 20.30.

U subotu, 28. marta u 20.30 po lokalnom vremenu, ponovo će se održati jedan od najvećih globalnih pokreta za očuvanje prirode – „Sat za našu planetu„, uz slogan „Okrenimo se prirodi!“.

Ovaj pokret okuplja ljude širom sveta koji žele da ukažu na svoju spremnost i potrebu da zajedno preduzmemo hitne korake kako bismo ublažili uzroke i posledice klimatskih promena. Životinjski i biljni svet planete Zemlje nestaje alarmantnom brzinom, oko milion vrsta preti izumiranje, a posledice klimatskih promena su sve izraženije.

Ovom akcijom WWF, svetska organizacija za prirodu, ističe značaj prirode kao temelj zdrave planete i neposredno, snažno i isplativo rešenje za klimatsku krizu.

S obzirom na situaciju u kojoj se svet iznenada našao usred mera opreza zbog koronavirusa COVID-19, kada javna okupljanja u većini zemalja nisu moguća, WWF ističe da je zdravlje i sigurnost ljudi ispred svega. Stoga ove godine WWF poziva pojedince da se priključe akciji virtualno, dajući svoj glas za planetu putem društvenih mreža, uz mogućnost da osvoje interesante nagrade

Ova akcija koja je poznata po simboličnom isključivanju svetla u trajanju od jednog sata nastala je u Sidneju 2007. godine, a tokom godina proširila se na više od 180 zemalja i 7.500 gradova.

U njoj još od 2009. godine učestvuju i gradovi našeg regiona. Srbija ovu akciju obeležava dvanaesti put po redu, a prošle godine pridružilo se oko 200 partnera – gradova, opština, javnih ustanova, škola, vrtića, kompanija i organizacija širom zemlje.

Dok neki naučnici i biolozi pandemiju s kojom se suočavamo povezuju s gubitkom biološke raznolikosti, u WWF-u poručuju da je sada više nego ikada potrebno da postanemo svesni važnosti prirode za naš opstanak i napredak.

Očuvanjem prirode štitimo i sami sebe. Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti ekosistema i biološke raznovrsnosti zato što oni imaju neosporan značaj u ublažavanju i prilagođavanju na klimatske promene. WWF u Srbiji počinje projekat ‘Da nam klima štima’, uz podršku Vlade Švedske, koji promoviše ‘ekosistemski pristup’ kao princip za sveobuhvatno upravljanje vodama, zemljištem, šumama, biljnim i životinjskim resursima, i pruža odgovore na izazove koje nam postavljaju klimatske promene. Pozivamo svetske lidere da učine sve kako bismo postigli novi sporazum o očuvanju prirode do 2030. godine“, izjavila je Duška Dimović iz WWF Adria – Srbija i pozvala sve ljubitelje prirode da se virtuelno uključe u ovaj događaj i da glasaju za prirodu.

Iako je dosad centralni događaj svakog „Sata za našu planetu“ bilo isključivanje dekorativne rasvete, WWF i ovaj put poziva gradove i opštine da se pridruže akciji. Kako u nekim gradovima isključivanje svetla zahteva izlazak radnika na teren, u WWF-u ističu da je sigurnost pojedinaca važnija od samog čina isključenja rasvete te pozivaju gradove da utiču na svoje građane i zamole ih da se pridruže akciji simboličnim isključivanjem svetla iz sigurnosti svojih domova, uz solidarnost, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…