WWF Adria: Neodgovoran odnos prema prirodi uzrok poplava u Srbiji

poplava

Beograd, 26. jun 2020. – Povećani vodostaji reka, izazvani natprosečno visokim padavinama u proteklom periodu, uzrokovali su ove nedelje poplave širom Zapadne Srbije.

Saopštenje WWF Adria prenosimo u celosti.

Scene koje smo mogli da vidimo u medijima svedoče o stotinama kuća pod vodom, srušenim mostovima i uništenim putevima, a šteta će se meriti u milionima evra.

U poređenju sa poplavama iz 2014. godine, ove su nešto manjih razmera, ali dogodile su se u trenutku kada je pandemija koronavirusa u Srbiji ponovo na uzlaznoj putanji.

I dok 20 gradova i opština proglašava vanredno stanje, društvene mreže su preplavili snimci urušavanja dela državnog puta I reda AriljeIvanjica.

Iako nije neobično da u poplavama strada javna infrastruktura, zanimljivo je da je šteta nastala u neposrednoj blizini objekta koji se, između ostalog, navodno gradi i zbog odbrane od poplava – mala hidroelektrana „Brusnik“ na reci Golijskoj Moravici, na teritoriji Opštine Arilje.

Ova pribranska hidroelektrana samo je jedna od stotinu malih hidroelektrana širom Srbije koja ilustruje višegodišnje zanemarivanje slučajeva uništavanja reka i javnih dobara. Analize koje je sproveo Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), u saradnji sa WWF Adria, utvrdile su ne samo brojne nepravilnosti u procesu izdavanja potrebnih dozvola i rešenja, već i da je započeta izgradnja narušila i strukturnu stabilnost okolnog terena.

Kao i u brojnim drugim slučajevima, i u slučaju MHEBrusnik“ je za potrebe izgradnje posečen šumski pojas uz reku, koji nesumnjivo ima važnu ulogu u ublažavanju visokog vodostaja i sprečavanju poplava.

Takođe, stvorila su se nova klizišta, a može se pretpostaviti da je izgradnja u neposrednoj blizini državnog puta I reda narušila njegovu statiku, zbog čega je došlo do dramatičnog uništavanja klizišta.

Poplave koje su ponovo pogodile našu zemlju pokazuju nemaran odnos prema rekama i životnoj sredini uopšte. Uništavanje reka, nelegalna i nekontrolisana eksploatacija šljunka, krčenje šumskog pojasa uz reke, degradirani potoci, izostanak inspekcijskog nadzora, izgradnja u poplavnim područjima, te zastarele metode odbrane od poplava, onemogućavaju prirodne procese usporavanja i redistribucije visokih voda, i umanjuju sposobnost celog sistema da prihvati povećane količine padavina„, upozorava Nataša Milivojević iz WWF Adrije.

Sistem je nažalost i ovaj put zakazao. Kada je reč o malim hidroelektranama, država godinama ignoriše problem na koji ukazuju i upozoravaju brojne organizacije civilnog društva i struka. Ne samo da izazivaju veliku štetu po prirodu, već ugrožavaju zdravlje i imovinu ljudi, i predstavljaju pretnju po javnu infrastrukturu, o čemu svedoči najnoviji slučaj. Iz tog razloga, organizacije već neko vreme traže od Vlade Republike Srbije ukidanje subvencija za povlašćene proizvođače, koje su glavni motiv njihove izgradnje – prilika za sigurnu i veliku zaradu, a na uštrb celog društva.

Osim toga, podbacio je i sistem održavanja i upravljanja vodama, jer su već decenijama poznate kritične tačke na kojima u ovakvim situacijama dolazi do poplava širih razmera.

Kanali i potoci se ne čiste redovno, reke su prepune čvrstog otpada, a šljunak iz rečnih korita i priobalja se eksploatiše bez ikakve kontrole ili razmišljanja o uticaju na životnu sredinu i sigurnost ljudi.

Iz svega pomenutog, jasno je da nisu napravljeni značajni pomaci u odnosu na 2014. godinu, kada smo bili svedoci poplava neverovatnih razmera. Prema svim dostupnim podacima, i ovaj put je reč o ljudskom faktoru. Do kada ćemo ignorisati tu činjenicu? U narednim godinama treba očekivati da će ovakve pojave, kao posledica klimatske krize, biti sve češće.

Ako nešto odmah ne preduzmemo, ceo sistem će biti ranjiv, zdravlje i sigurnost ljudi ugroženi, a novčani troškovi preveliki.

Iako je u ovakvim kriznim situacijama najjednostavnije prebaciti krivicu na faktore van naše kontrole, jasno je da su ove poplave mogle da se spreče ili barem da se ublaže. Zanemarivanje ovog problema, ali i nerazumevanje potencijala za prirodna rešenja koja bi mogla da zaustave buduće poplave, ali i suše, predstavlja opasnost za celu zajednicu. Moramo da osvestimo ulogu ljudskog faktora u najnovijim događanjima u Srbiji i da promenimo način na koji se odnosimo prema prirodi. Nasipi i obaloutvrde nisu jedina rešenja, zapravo, često su upravo oni izvor problema. Za dugotrajnu održivost i sigurnost zdravlja građana i njihove imovine u predstojećem periodu, kada će ovakve pojave biti učestalije, potrebno je okrenuti se prirodnim rešenjima od kojih korist imaju i priroda, i ljudi„, zaključuje Milivojević.

Možda je prvi korak ka sigurnijoj budućnosti i uvođenju reda u sistem upravljanja prirodnim resursima, zaustavljanje štetnih projekata i zaštita prirodnih vrednosti. U osiguravanju blagostanja celog društva i zdravlja građana, briga o prirodi je nužni preduslov i glavni saveznik.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…