Vulin nelegalno i protivustavno dobio prepisku urednika Nedeljnika sa Šutanovcem

Aleksandar Vulin

Beograd, 17. februar 2020. – Savet za stratešku politiku saopštio je da je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin “nelegalno i protivno Ustavu Srbije” došao u posed elektronske prepiske između glavnog urednika beogradskog Nedeljnika Veljka Lalića i Dragana Šutanovca, predsednika tog Saveta, i pozvao nadležne organe da istraže taj slučaj.

Ovo nije pitanje jedne fotelje, već pitanje demokratskih i ustavno zagarantovanih prava građana, ovo je pitanje da li nam je država sa svojim glasačima zarobljena u mreži političko-bezbednosnih manipulacija. Zbog toga smatramo da javnost ima prava da bude upoznata, kako sa činjenicama, tako i sa rezultatima istrage. Jer ignorisanje prava jednog pojedinca, u demokratskom društvu znači ugrožavanje bezbednosti za sve”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da su Lalić i Šutanovac 10. februara razmenili imejlove sa autorskim tekstom Dragana Šutanovca u prilogu pod naslovom “Dogovor ne dolazi u obzir”, koji je trebalo da bude objavljen u narednom broju Nedeljnika, ali je Lalić narednog dana SMS porukom iz opravdanih razloga otkazao objavljivanje teksta.

Ne proverivši štampano izdanje Nedeljnika, ministar Vulin je Tanjugu dostavio svoj odgovor 16. februara pod naslovom ‘Šutanovac mora da napadne Srbiju kad god se sretnem sa ministrom Šojguom’, upravo na neobjavljeni autorski tekst u Nedeljniku, što je eksplicitno i navedeno. Tog dana su mnoge redakcije prenele Vulinovu izjavu u celosti. Već tada je bilo jasno da je kamarila druga Vulina napravila nedozvoljeni akt u jednoj pravno uređenoj zemlji kad je na sofisticirani način presrela elektronsku komunikaciju i došla u posed autorskog teksta Dragana Šutanovca koji, igrom slučaja, i nije bio objavljen”, piše u saopštenju.

Savet za stratešku politiku je naveo da se “bahatost i nestručnost” Vulinovog medijskog kriznog menadžmenta Ministarstva odbrane vidi i po objavljenom “nesuvislom” izvinjenju listovima Kurir i Nedeljnik u kojem tvrde da je Vulinova izjava Tanjugu bila odgovor na nedavno objavljeni intervju Dragana Šutanovca u Kuriru.

Pomenuti intervju je objavljen u Kuriru 16. februara (07.42 časova) i kompletan je referenciran na aktuelnu unutrašnju političku situaciju. Aktuelni ministar Vulin je u intervjuu spomenut samo u jednom odgovoru Šutanovca o stanju u sistemu odbrane. Činjenica jeste da u intervjuu nije spomenut ni ministar odbrane Ruske Federacije Šojgu, niti je prezentovan bilo kakav spoljnopolitički stav”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je baš u tekstu koji u Nedeljniku nije objavljen, a na koji se Vulin pozvao, upravo analiziran spoljnopolitički kontekst i dolazak ministra Šojgua.

Samim tim, i laicima je jasno ono što cela Srbija sumnja, odnosno da neodgovorni političari manipulišu sposobnostima bezbednosnih službi radi dolaska do nelegalnih informacija”, poručio je Savet za stratešku politiku.

Podsetili su da je Ustavom Srbije svakom građaninu zagarantovana tajnost pisma i drugih sredstava komuniciranja.

Ocenili su da slučaj neodoljivo podseća na aferu Votergejt koja je, uz sve loše posledice, doprinela razvoju demokratije u SAD.

Političari sa osećajem odgovornosti prema svojoj naciji i državi bi iz osećaja odgovornosti i ličnog morala podneli neopozivu ostavku na funkciju koju obavljaju. Ali građani ne treba da strepe da će ostati bez ministra odbrane iz tih razloga – i moral i odgovornost su Vulinu potpuno nepoznate kategorije. On zna samo za poslušnost”, navodi se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…