1. Početna
  2. Društvo
  3. Vulević: Najjednostavniji način za regulisanje nasilja u porodici je izmena zakon

Vulević: Najjednostavniji način za regulisanje nasilja u porodici je izmena zakon

Foto: facebook.com/PressCentarUNS

Beograd – Bivši savetnik u Ministarstvu za rad Dragan Vulević izjavio je da je najjednostavniji način za regulisanje porodičnog nasilja je izmena zakonskih propisa i njihova adekvatna primena.

On je za Tanjug rekao da je još pre nekoliko godina u okviru radne verzije porodičnog zakona, predloženo da se uvede jedna nova mera zaštite od nasilja u porodici, a to je obavezno upućivanje nasilnika na psiho socijalni tretman, što bi, smatra Vulević, doprinelo regulisanju porodičnog nasilja.

Kao drugu stvar koja bi u okviru porodičnog zakona mogla da donese određene rezultate, on ističe da je potrebno da se teret praćenja izvršenja mere izrečene po porodičnom zakonu za zaštitu od nasilja u porodici sa žrtve, prebaci na institucije sistema, pre svega na policiju i Centar za socijalni rad, koji bi po posebno sačinjenom planu reagovali i pratili izvršenje takve mere kako bi prevenirali da se nasilje ne ponovi.

Vulević napominje da je u predlogu radne verzije porodičnog zakona stavljanje organa starateljstva Centra za socijalni rad u drugačiji procesni položaj, ne onaj koji sada uživa kao da je Centar fizičko lice, već organ koji realizuje poverene poslove javnih ovlašćenja i organ koji ima ovlašćenja za pokretanje postupka za zaštitu od nasilja u porodici, vršenje lišenja roditeljskog prava, zaštite prava deteta.

Predlažem da se svi ti sadržaji protokola koji se odnose na stručne procedure u realizaciji zaštite žrtava porodičnog nasilja, i zaštite žena žrtava porodičnog nasilja i partnerskim odnosima, prebaci u neki obavezujući vid„, rekao je on.

Kao još jedan predlog koji bi na neki način izmenio ili doprineo adekvatnoj reakciji na nasilje u porodici, Vulević navodi da bi trebalo da se u okviru organa starateljstva formiraju posebni stručni timovi posebno obučenih ljudi koji su licencirani za taj posao i koji bi se bavili nasiljem u porodici, što, kako kaže, takođe podrazumeva i jačanje kapaciteta Centara za socijalni rad, kako po broju tako i po struktiri, kao i njihovu permanentnu obuku.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…

Preporučujemo…