Vuksanović: Procenti izlečenje leukemije i tumora u dečijem uzrastu su veliki

Foto: Tanjug

Beograd – Deca oboljevaju najčešće od leukemije, tumora centralnog nervnog sistema i tumora solidnih organa, ali dobra vest je da je izlečenje u dečijem uzrastu moguće i da su procenti veliki, i da u period od pet godina postoji dve trećine preživljavanja.

To je izjavila Slavica Lazić Vuksanović iz NURDOR-a, povodom Međunarodnom dana dece obolele od raka.

Ona je za Tanjug rekla da je obeležavanja Svetskog dana dece obolele od raka još jedna prilika da se senzibiliše društvo na probleme pedijatrijske onkologije i da se podigne svest o tome šta je potrebno deci oboleloj od raka, kao i njihovim porodicama.

To u je stvari ono što na neki način poboljšava uslove lečenja u Srbiji, pored svega onoga što mi radimo na odeljenjima, pored toga što lekari rade da budu u toku sa međunarodnim protokolima lečenja. Svi zajedno smo na zadatku da mališanima obolelim od raka i njihovim porodicama da omogućimo da što lakše i bezbolnije prođu kroz jedan proces lečenja„, poručila je Vuksanovićeva.

Kako je navela, NURDOR se već 20 godina bori za bolje uslove za lečenje i život dece obolelo od raka, kao i njihovih porodica, i dodala da u sklopu NURDOR-a postoji pet roditeljskih kuća u kojima odsedaju mališani koji su trenutno na lečenju, a ne žive u Beograd, Novom Sadu ili Nišu.

Imamo rehabilitacione kampove za njih, pružamo kompletnu psiho socijalnu pomoć i podršku porodici. Tu smo od početka lečenja, pa i posle lečenja da ih osnažimo i vratimo u detinjstvo tamo gde se ono prekinulo„, izjavila je Vuksanovićeva.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…