Vukajlović: Prijavljivanje nasilja je ključna tačka za oslobođenje

Foto: Tanjug

Beograd – Koliko god ovih dana govorila da sistem odbrane zaštite i zaštite žrtava nasilja ne postoji, ipak govorim žrtvama da prijave nasilje zato što je to neka ključna tačka za oslobođenje, prvo fizičko a kasnije i sve druge vrste oslobođenja, izjavila je novinarka Sofija Vukajlović koja je prijavila oca za zlostavljanje.

Ja sam nasilje trpela 15 godina, ali i dan danas ponavljam ono što sam rekla, ukoliko se pustite i prepustite sigurno ćete potonuti. Onog trenutka kada počnete da se borite, to je vaša šansa za preživljavanje u svakoj životnoj situaciji veća, ne samo kada je u pitanju porodično nasilje„, istakla je ona za Tanjug.

Vukajlovićeva kaže da psihičko i fizičko nasilje uvek idu jedno sa drugim, i napominje da nekada posledice psihičkog nasilja budu mnogo gore i ozbiljnije od posledica fizičkog nasilja.

U porodično nasilje spada i silovanje u braku, i psighičko i fizičko zlostavljanje, i ceo taj vaš život koji je u nekoj vrsti kaveza jeste jedna vrsta nasilja. Jako je važno kada govorimo o nasilju u medijima, da ne govorimo o načinu na koji je žrtva stradala već da upitamo institucije gde su bili propusti, zato što se često događa da žrtva strada od čoveka kojeg je prethodno prijavila„, navela je ona.

Vukajlovićeva kaže da je odluka da ne prijavi odmah oca za nasilje bila nezrela jer je, prema njenim rečima, na taj način mislila da štiti svoju majku i da onog trenutka kada je ostavi i prepusti da će ona biti u mnogo većem problemu, ali dodaje da kada je izvukla sebe, izvukla je i majku.

Trpnja nije opcija, borite se da bi preživeli. Kada kažem preživeli ne mislim samo na fizički život, nego kada se odlobodite nasilnika počinje neki novi i lepši život. Jako je bitno prijaviti nasilnika jer to što je on vama krvno srodstvo, ukoliko on vama može da učini zlo zašto vi njega ne bi prijavili„, izjavila je ona.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Bela kuća
Svet, Vesti

IPESE pripremio „Vodič za američke izbore“

_______
Beograd – Jedinstven sistem glasanja u Sjedinjenim Američkim Državama zbunjuje mnoge, zbog čega je Institut za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE) pripremio „Vodič za američke izbore„. U Vodiču se…