Vučić: Srbija prihvata novu metodologiju u pregovorima o članstvu u EU

Makron, Vučić

Beograd, 11. jul 2020.- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija odlučila da prihvati novu metodologiju u pristupnim pregovorima s EU, i da je ona povoljnija i daleko konkretnija za Srbiju.

Posle sastanka s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu, Vučić je rekao da je ta odluka Srbije „izazvala dodatno poštovanje kod francuske strane“ pošto je upravo Pariz inicirao promenu metodologije.

Obavestio sam predsednika Makrona o toj odluci, a zvanično ću je saopštiti na video samitu (Srbije i Kosova). To će značiti da ćemo, kad otvorimo ekonomska i socijalna poglavlja, imati pristupe fondovima iz tih poglavlja koja smo otvorili, pa onda idemo na novih pet, pa na novih sedam poglavlja iz neke treće oblasti„, kazao je Vučić posle sastanka u Jelisejskoj palati.

Naveo je da je nova metodologija u pregovorima s Unijom o članstvu „bolja, povoljnija i neuporedivo konretnija“ za Srbiju.

Nova metodologija podrazumeva da se pregovori vode u šest klastera, odnosno tematskih celina koje će obuhvatati svih nekadašnjih 35 poglavlja.

Ti Klasteri će biti otvarani kada se ispune uslovi, a zatvarani kada se sprovedu reforme u toj oblasti.

Zemlje kandidati dobijaće više novca iz fondova EU u skladu sa uspehom reformi i moći će da učestvuju u radu stručnih tela EU, ali  će ceo proces moći da bude zaustavljen, ili vraćen na početak ako zemlje kandidati budu nazadovale u reformama. Tu suspenziju moći će da iniciraju i zemlje članice EU.

Povodom toga što EU u junu nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima sa Srbijom, Vučić je rekao da je o tome pričao s Makronom, ali da misli da uz novu metodologiju „mogu da budu otvorena mnoga poglavlja do kraja godine„.

Ni Makron ni ja nismo fascinirani poglavljima, nego suštinom, time šta Srbija može da dobije, a šta EU može da dobije„, dodao je Vučić.

Francuska je prošle godine usvajanjem nove metodologije uslovila nastavak evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana koje nisu otvorile pregovore s Unijom. Srbija i Crna Gora su mogle da biraju da li će pregovore nastaviti po staroj ili novoj metodologiji.

Vučić je rekao da je Beograd spreman za obnovu dijaloga s Prištinom u nedelju i da će eventualno odustajanje Prištine od sastanka u Briselu na dobar način pokazati ulogu svake strane.

Posle sastanka s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, Vučić je rekao da će „ljudi u Evropi i svetu itekako umeti da razumeju“ kakva je uloga koje strane ako kosovski predstavnici ne dođu za vikend u Brisel na zakazani dijalog sa Srbijom.

Ali kakva će reakcija Amerikanaca biti, to je već druga priča. To je njihova međusobna priča„, dodao je Vučić.

Vučić je rekao da ga brine mogućnost opstrukcije dijaloga jer Beograd mora da sačuva stabilnost i sigurnost zbog Srba na Kosovu.

Ako na Kosovu krene ludilo povodom optužnice protiv (kosovskog predsednika Hašima) Tačija i njihovih međusobnih sukoba, to je uvek muka za Srbe. Zato sam želeo da kroz razgovore spustimo tenzije, da zaštitimo naš narod, ovako uvek možemo da dođemo u situaciju koja je prilično problematična za nas„, rekao je predsednik Srbije.

Vučić posle Pariza treba da putuje u Brisel, gde u nedelju s premijerom Kosova Avdulahom Hotijem ima zakazan nastavak dijaloga uz posredstvo EU, koji je u prekidu od novembra 2018. godine. Vučić se do sada nije sastajao s Hotijem, koji je 3. juna postao premijer Kosova.

Najavljeno je da će na tom sastanku biti obnovljen rad na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova koji treba da obuhvati sva otvorena pitanja, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…