Vučić – autoritarni lider potreban EU

Aleksandar Vučić

Hamburg, 09. januar 2017. – Premijer Srbije je paradni primer autoritarnog i populističkog lidera u regionu koji sve više skreće sa puta demokratije, piše 9. januara nemački dnevnik Špigel onlajn (Der Spiegel) uz ocenu da EU trampi vladavinu prava za stabilnost.

Kako prenosi Dojče vele, u svim zemljama Zapadnog Balkana vladaju autoritarni političari i korumpirane klike koje sve više okreću leđa demokratiji i vladavini prava, ali su ipak potrebni Evropskoj uniji jer su stabilni partneri važniji od principa.

"Šef srpske vlade Aleksandar Vučić rado se izdaje za vatrenog obožavaoca Evropske unije i njenih vrednosti. Periodično obasipa nemačku kancelarku pravim pravcatim izjavama ljubavi u kojima hvali njeno humanističko i demokratsko držanje. Bivši ministar propagande diktatora Miloševića s guštom nastupa kao apostol pomirenja u regionu Zapadnog Balkana", navodi se u analizi, prenela je Beta.

Ali Vučić zna i drukčije, piše Špigel navodeći tesne odnose i vojne vežbe sa Rusijom, te "česte markantno-egomanske opaske na adresu opozicionih političara, neistomišljenika i nezavisnih medija koje su pune latentnih, ali sasvim ozbiljnih pretnji". I naravno, dodaje nemački nedeljnik, da je "u njegovim očima nazivanje masakra u Srebrenici genocidom zapravo antisrpska propaganda".

Špigel ocenjuje da je pre Vučića postjugoslovenskom Srbijom sa toliko moći vladao samo Milošević i dodaje da je Vučić "tek paradni primer autoritarno-populistički-nacionalističkog lidera u jednom regionu koji u novim uslovima evropske i svetske politike sve više skreće sa puta demokratije i vladavine prava".

U analizi se citira i bosansko-austrijski politikolog Vedran Džihić koji kaže da "proces demokratizacije u regionu u celosti stoji pod znakom pitanja" jer "tamošnje političke elite ne uzimaju više EU za ozbiljno i igraju dvostruku igru sa Briselom".

"Za Zapadni Balkan ne postoji linearni, normativni put ka EU. Opet je sve otvoreno, mnogi scenariji su mogući", smatra Džihić.

Na opasnosti upozorava i nemački poslanik Josip Juratović iz SPD. "Izostanak integracije regiona Zapadnog Balkana u Evropu može biti veoma opasan, kako nam je pokazao raspad Jugoslavije. Nije dovoljno održati s vremena na vreme neki samit na kojem se prigodno objavljuju dobre namere", rekao je Juratović.

U analizi se konstatuje da se "u klimi umora EU od proširenja" u međuvrmenu etablirao prećutni moto "realpolitika umesto vladavine prava".

"Evropskoj uniji su potrebni mnogi regionalni moćnici kao politički partneri i garanti stabilnosti". Kada je u pitanju Srbija, očekuje se normalizacija odnosa sa Kosovom koju treba da poguraju Vučić i Hašim Tači. Ta normalizacija "se odvija mahom uz odsustvo jasnosti, a pri tome i dalje nije ispitano učešće jednog od aktera – Tačija – u ratnim zločinima", navodi Špigel.

Makedonski dugogodišnji premijer Nikola Gruevski je potreban u "menadžmentu izbegličke krize" jer je Makedoniji namenjena uloga "bedema" ka Grčkoj, dok crnogorski vladar Milo Djukanović vodi zemlju u NATO i smatra se garantom stabinosti iako vodi zemlju "kao privatnu firmu zajedno sa porodičnom i ortačkom klikom", dodaje nemački nedeljnik.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…