Vučetić: Kao posledica populizma i pandemije nastupili su nova realnost i nova normalnost

Radina Vučetić

Beograd, 08. novembar 2020. – Dolazak Džozefa Bajdena na mesto predsednika SAD značio bi „kontinuitet u smislu Amerike na kakvu smo navikli“, izjavila je u intervjuu FoNetu profesorka Radina Vučetić.

Radina Vučetić, upravnica Centra za američke studije Filizofskog fakulteta u Beogradu govorila je u serijalu Kvaka23.

Vučetić dodaje i da su nastupili nova realnost i nova normalnost, kao posledica populizma, ali i pandemije.

Ona je u serijalu Kvaka 23 predvidela da bi se Amerika, s Bajdenom kao predsednikom, vratila uobičajenim saveznicima, što podrazumeva jačanje veza i koordinacije sa Evropskom unijom (EU), od koje je Donald Tramp „uspeo da napravi neprijatelja„.

Vučetić je novinarki Danci Vučenić rekla i da je tabloidna štampa u Srbiji „bila protiv Bajdena zato što mi svetsku politiku posmatramo krozu prizmu naše„.

Kako je objasnila, svetska politika, na sreću, ne izgleda tako da se sve menja čim dođe novi predsednik, budući da „spoljnu politiku u Americi formuliše Stejt dipartment„.

Dobra stvar za Srbiju je to što u proteklih nekoliko godina imamo kontinuitet i jačanje odnosa sa Amerikom, koji su sve bolji i bolji, istakla je Vučetić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…