VSS: Donet plan za otklanjanje posledica u radu sudova tokom epidemije korona virusa

Visoki savet sudstva Srbije

Beograd, 23. novembar 2020. – Vršilac finkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda (VKS)  i Visokog saveta sudstva (VSS) Dragomir Milojević doneo je Plan za otklanjanje posledica u radu sudova nakon okončanja vanrednog stanja i odluka o vanrednim merama zaštite stanovništa zbog epidemije korona virusa.

Plan koji predviđa niz opštih, pojedinačnih i posebnih mera treba da se izvrši do kraja godine, a sprovešće ga Radna grupa, koja najpre ima zadatak da odredi mere za ubrzanje sudskih postupaka da bi se do kraja godine normalizovalo stanje u sudovima, a broj predmeta smanjio na nivo od 2019. godine, navodi se u Planu koji je objavio Visoki savet.

Radna grupa, koju je osnovao Milojević, uz podršku projekta „EU za Srbiju – podrška VKS“ i projekat USAID – „Vladavina prava“, takođe će utvrditi potrebu za nabavkom zaštitine opreme u sudovima, organizaciju administrativnog rada od kuće ili smenski rad.

U Planu je pored ostalog naglašeno da rad na izvršnim predmetima treba da bude organizovan u saradnji s projektom „EU za Srbiju – podrška VKS“, a oni predmeti u kojma se primenjuju sistemska rešenja iz Zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju iz avgusta 2019. godine, treba da budu rešeni do kraja ove godine.

Plan predviđa i pojedinačne mere predsednici sudova mogu da sprovedu radi otklanjanja posledica koje je donela epidamija Covida 19, a one se tiču unutrašnje organizacije rada sudova.

VKS je ukazao potrebu da prednost u rešavaju treba da imaju hitni, prioritetni i stari predmeti, ali i takozvani repetitivni predmeti u sudećim materijama.

Milojević je sugerisao je da se korišćenje elektronskih oglasnih tabli i elektronska prodaja u izvršnim postupcima organizuje u saradnji sa Ministarstvom pravde u skladu za Zakonom o izvršenju i obezbeđenju.

U cilju realizacije Plana do kraja godine, radna grupa će obići sudove koji imaju najveći broj nerešenih predmeta u oktobru i novembru, a to su: osnovni sudovi u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom sadum, Mladenovcu, Čačku, Novom pazaru, Smederevu, Vranju, Kraljevu i Kruševcu.

Radna grupa će obići i više sudove u Beogradu, Novom Sadu Kragujevcu i Nišu.

U ovom dokumentu ukazano je da su u prvom polugođu ove godine sudovi u Srbiji primili manje predmeta nego u istom periodu prošle godine, ali i da je manje predmeta rešeno jer sudovi praktično nisu radili za vreme vanrednog stanja od 15. marta do 11. maja.

Međutim u saopštenju VS S se ukazuje da je ukupan broj nerešenih predmeta smanjen u odnosu na broj predmeta na kraju 2019. godine.

Broj nerešenih predmeta je isti ili nešto veći jer su ročišta odlagana, a posle ukidanja vanrednog stanja bilo je potrebno vreme da bi se svi nezakazani predmeti zakazali.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…