Votson: EU mora da potisne rusku propagandu na Zapadnom Balkanu

Zapadni Balkan

Beograd, 14. april 2018. – Perspektiva članstva u EU možda više nije dovoljna da osigura bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i EU mora da potisne rusku propagandu i bolje “prikaže” svoje angažovanje i uticaj svog prisustva u regionu, smatra Graham Votson, član Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESC).

Votson u autorskom tekstu za Euractiv piše da ne treba biti teoretičar zavere da bi se registrovalo sve očiglednije prisustvo Rusije na pragu EU.

Danas se Rusija takmiči s EU za ulogu na Zapadnom Balkanu, aktivna je čak i u članicama EU u regionu, gradeći uticaj na bliskim istorijskim i kulturnim vezama i koristeći političke i ekonomske teškoće da proširi svoj uticaj, naveo je on.

Votson ocenjuje da će izveštaji o napretku na putu ka EU, koji treba da budu objavljeni 17. aprila, pokazati da podrška članstvu u EU na Zapadnom Balkanu ostaje snažna ali i podložna eroziji.

Zato perspektiva članstva možda više nije dovoljna za Zapadni Balkan i EU treba da potisne rusku propagandu i bolje “reklamira” svoje angažovanje, kao i uticaj svog prisustva u regionu, ocenio je Votson dodajući da je EU potreban novi, pouzdaniji pristup Zapadnom Balkanu.

Domet Rusije registruje se od Tiraspola (Moldavija) do Tirane. Moskovsko mešanje funkcioniše i podrška javnosti pristupanju EU u regionu je u padu, piše Votson.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini rekla je u martu prošle godine da, politička nestabilnost u zemljama Zapadnog Balkana može da dovede do toga da region postane šahovska tabla za geopolitčki sukob Rusije i Zapada.

Zato je, smatra Votson, dobro što je trenutno predsedavajuća EU balkanska zemlja.

Bugarska je vratila Zapadni Balkan na agendu EU i, nakon dužeg perioda “zamora od proširenja”, u Briselu je obnovljena svest o potrebi da odgovori na evropske ambicije žrtava poslednjeg oružanog sukoba na kontinentu.

Žan-Klod Junker je 2014. u govoru kada je stupao na dužnost predsednika Evropske komisije odbacio mogućnost proširenja EU za vreme mandata njegove Komisije i naglasio osećaj “umora od proširenja”, a sada u programu predsedavanja EU Bugarska insistira na proširenju EU kao ključnom prioritetu.

Bugarska je najavila da će njeno predsedavanje biti balkansko predsedavanje i da će raditi na pružanju jasne evropske perspektive Zapadnom Balkanu.

Votson navodi da postoje akcioni planovi za svaku zemlju, bez nerealnih očekivanja, ali s konkretnim koracima.

Ključni elemenat tog procesa je dijalog i zato bugarsko predsedavanje organizuje neformalni samit šefova država i vlada u maju. Tako će se 15 godina posle samita u Solunu šest lidera Zapadnog Balkana sresti sa liderima EU, ovaj put u Sofiji.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…