Vojislav Šešelj ponosan na zločine zbog kojih je osuđen

Haški tribunal

Beograd, 17. april 2018. – Vojislav Šešelj osuđen je za ratne zločine ali neće ići u zatvor jer je kaznu koju mu je izreklo Žalbeno veće bivšeg Haškog tribunala već odslužio.

Vlast do sada nije reagovala na ukazivanje dela javnosti da Šešelj ne može više biti poslanik u republičkom parlamentu i član skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj proglašen je krivim  za zločine protiv čovečnosti i osuđen na 10 godina zatvora odlukom Žalbenog veća koje je nastavilo rad Međunarodnog tribunala u Hagu od 11. aprila. Time je preinačena prvostepena presuda iz marta 2016, kojom je Šešelj oslobođen svih optužbi.

Ovim je okončano suđenje koje je trajalo od 2006. godine i koje je ostalo zapamćeno po brojnim presedanima i pravnim kontroverzama.

Jedna od njih je dužina pritvora i samog procesa. Vojislav Šešelj se dobrovoljno predao 2003, suđenje je počelo tek krajem 2006, a iz pritvora je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja pušten 2014, tako da je konačnom presudom Žalbeno veće suda moglo samo da konstatuje da je Šešelj kaznu već odslužio.

Presudu je dočekao u Beogradu porukom da je "veoma ponosan na sve pripisane ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i da je spreman da ih u budućnosti višestruko ponovi".

Tekst Antonele Rihe, u celosti, možete pročitati na portalu balcanicaucaso.org.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…