VOICE: U Srbiji su majka i otac nejednaki pred zakonom

beba i majka

Novi Sad, 26. jun 2020. – Žena u borbi sa pravnim zavrzlamama, ali i predrasudama i osudama u institucijama.

Svuda se osećam kao da sam uradila neko krivično delo time što sam rodila dete. Sada se moj bivši muž i biološki otac pitaju više od mene koja brinem o detetu i rodila sam ga na kraju krajeva”.

To su reči Katarine Filipović, majke dečaka od dva meseca, koja se kao sveža porodilja susrela sa gomilom problema, kako papiroloških tako i emotivnih i prilično je usamljena u toj svojoj borbi.

Šta se desi ako izađete iz braka i ubrzo potom sa drugom osobom ostanete u drugom stanju? Mnogo komplikacija i društvenih osuda.

Dvomesečni sin Katarine Filipović i dalje je pravno nevidljiv jer ga nije moguće upisati u Matičnu knjigu i dati mu ime bez saglasnosti oca. Problem nastaje jer razvod sa mužem nije papirološki okončan, te biološki otac nije važan. Pred Zakonom jedino je moguće da otac bude muž, čak i 300 dana nakon razvoda.

Moj razvod nije završen, i dalje se vodim da kao sam u braku sa stranim državljaninom. Živela sam u Holandiji, bila sam udata za Holanđanina, zapravo i dalje jesam po našem zakonu”, objašnjava Katarina Filipović za VOICE, dodajući da je svog bivšeg muža poslednji put videla u decembru 2018. godine.

Nakon što su se razišli, upoznala je oca deteta. “To je bila neplanirana trudnoća i nisam imala predstavu da to može toliko zakonski da se iskomplikuje”, komentariše Katarina suočena sa pravnim preprekama.

Tekst Milice Kravić, u celosti, možete pročitati na portalu VOICE-a.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…