VOICE: Opšta bolnica u Vrbasu kontinuirani zagađivač životne sredine

Opšta bolnica Vrbas

Novi Sad, 03. oktobar 2022. – Opšta bolnica Vrbas, od svog osnivanja 2008. godine, ispušta u atmosfersku kanalizaciju neprečišćene otpadne vode.

Sa druge strane, VOICE saznaje da su komunalne službe iz ovog grade prošle godine u kanalizacionoj mreži uočile i opasni, medicinski otpad.[/quotes]

Ekolozi za VOICE ocenjuju da je ova situacija pretnja po zdravlje meštana Vrbasa.

Razdvajanjem od vrbaskog doma zdravlja „Veljko Vlahović“ 2008. godine zvanično nastaje i osamostaljuje se Opšta bolnica Vrbas. Još od osnivanja ova zdravstvena ustanova ima problem sa ispuštanjem neprečišćenih otpadnih voda u gradsku kanalizaciju.

Prema podacima do kojih je došao VOICE, još 2006. godine kada je bolnica delovala u okviru Doma zdravlja, Opštinsko veće ih obaveštava da su obezbeđeni uslovi za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, tzv „PUTOX“ – jedan od najsavremenijih sistema ovog tipa.

Iste godine počinje izgradnja ovog postrojenja a izvođač je beogradska fima „Ekohem international“.

Kako se navodi u dopisu u koji je VOICE imao uvid, Opšta bolnica Vrbas 2008. godine obaveštava predsednika opštine i Opštinsko veće da je „iz njima nepoznatih razloga, mimo njihovog znanja, izvođač radova napustio gradilište ne završivši započete radove“, tako da je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda bilo van funkcije.

Još tada bolnica obaveštava nadležne da imaju velike probleme – otpadne vode se preko postavljanog „bajpasa“, neprerađene, direktno ispuštaju u gradsku kanalizaciju, piše u pomenutom dopisu.

Ni 14 godina kasnije Opšta bolnica Vrbas nije dobila odgovor nadležnih službi, potvrdio je za VOICE pomoćnik direktora bolnice Miodrag Šoškić.

Tekst Petra Alimpijevića, u celosti, možete pročitati na portalu VOICE.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…