VOICE: Kandidat za člana Saveta REM-a plagirao knjigu

Regulatorno telo za elektronske medije (REM)

Novi Sad, 07. februar 2020. – Slobodan Cvejić, redovni profesor na Odeljenju za sociologiju beogradskog Filozofskog fakulteta i jedan od dvojice kandidata Odbora Skupštine Vojvodine za kulturu i javno informisanje za člana Saveta REM, bio je svojevremeno optužen za plagiranje knjige „Socijalna ekonomija“, piše istraživački centar VOICE.

Optužbe o plagijatu je – prvo unutar Filozofskog fakulteta, a potom i u javnosti, izneo profesor Vladimir Ilić – kojeg je Cvejić zbog toga tužio za povredu časti i ugleda, ali je sud odbio tu tužbu i Cvejićevu žalbu na presudu.

Cvejića je za člana Saveta REM predložila Poslanička grupa Srpske napredne stranke u vojvođanskoj skupštini, a njegovu kandidaturu potvrdio je nadležni odbor Skupštine Vojvodine na sednici pre dva dana.

Cvejić, kao predlog SNS, i reditelj Slaviša Grujić, kao predlog Lige socijaldemokrata Vojvodine, kandidati su Odbora Skupštine Vojvodine za kulturu i javnog informisanje za člana Saveta REM.

Ta dva predloga su i jedina koja su u predviđenom roku stigla u taj skupštinski odbor.

Pošto Odbor za kulturu i javno informisanje utvrdi zvaničan predlog, poslanici Skupštine Srbije će odlučivati između Cvejića i Grujića, a jedan od njih dvojice zameniće Đorđa Vozarevića, koji je u januaru podneo ostavku, navodno iz ličnih razloga.

U isto vreme ostavku je podneo i Goran Peković, kojeg su u Savet REM predložila novinarska i udruženja izdavača elektronskih medija.

Ostavke članova REM, kojima još nije istekao mandat, nisu bile iznenađenje, jer je nekoliko nedelja ranije, tokom dijaloga vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, dogovoreno da se ubrzo popune tri već godinama upražnjena mesta u Savetu REM, a potom i dva nova člana, što je podrazumevalo da neko od aktuelnih članova podnese ostavku, navodi VOICE.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…