Vodič kroz programe Evropske unije 2014-2020

Evropski pokret u Srbiji je u saradnji sa Fondacijom “Fridrih Ebert” pripremio Vodič kroz programe Evropske unije za period 2014. do 2020. godine.

Po treći put, Evropski pokret u Srbiji daje pregled evropskih programa kao najkonkretnijih instrumenata kojima Unija otvara prostor za direktan doprinos ne samo sprovođenju njenih politika i definisanih ciljeva, već i njihovom definisanju.

Moguće je da, u nedostatku ove šire slike o ulozi EU i van njenih granica, dugo nismo mogli da spoznamo veličinu i vrednosti zajednice ka kojoj idemo, izbegavali smo stroga pravila u ovoj evropskoj utakmici i tako tek u ponekom sektoru dorasli jakoj evropskoj konkurenciji.

Bitno je napomenuti i napore domaće administracije i ulogu Vlade Republike Srbije, koje nam već deceniju uključenjem u svaki program širom otvaraju vrata i višestruko povećavaju mogućnosti za uspostavljanje evropskih partnerstava, razmenu iskustva i, u bar ovom ograničenom domenu, preuzimanje odgovornosti za sopstveni prosperitet, a tako i za boljitak naše države, i konačno, razvoj celog evropskog društva.

Autori su iz tog razloga u ovom izdanju iskoračili iz grupe programa EU koji su za Srbiju kao potencijalnu učesnicu interesantni. Dali su pregled i jednog broja programa u kojima RS ne može punopravno da učestvuje, ali na čiju se saradnju u cilju sprečavanja i reagovanja na krizne situacije, računa. A one su, pokazalo se, izvesne.

Izvor: Evropski pokret u Srbiji

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…