Vlasti na Zapadnom Balkanu u kontinuitetu ugrožavaju pravo na slobodu izražavanja

Civil Rights Defenders

Stokholm, 11. april 2020. – Vlade Zapadnog Balkana već neko vreme u kontinuitetu ugrožavaju pravo na slobodu izražavanja gašenjem medija i stranica društvenih pokreta, kao i zastrašivanjem pojedinih aktivista na internetu, a primetna je i pojačana tendencija donošenja novih zakona kojima se cenzuriše onlajn sadržaj.

To se navodi u istraživanju “Slobode na internetu u zemljama Zapadnog Balkana”, koje je sprovela organizacija Branitelji ljudskih prava (Civil Rights Defenders, CRD) iz Švedske.

Zabrinutost izaziva i nadzor i nedostatak efikasne zaštite ličnih podataka građana. Takve mere ograničavaju i sputavaju građanski aktivizam i udaraju na same temelje demokratije”, navodi se u istraživanju.

Dodaje se da su tehnički napadi na onlajn medije u Srbiji prilično česti i uključuju DDoS napade, neovlašćen pristup, neovlašćeno menjanje sadržaja, ubacivanje štetnog softvera i tome slično, a mete napada su obično mediji koji kritikuju postupke vlade.

Uprkos tome što u Srbiji ima mnogo slučajeva napada na novinare, slučajevi kao što su pretnje i zastrašivanja vrlo često ostaju nerazrešeni, piše u izveštaju.

Navodi se da video nadzor na javnim mestima koji vrše državni organi u Srbiji nije regulisan, ali postoje odredbe koje regulišu obradu podataka koji su dobijeni video nadzorom.

Dodaje se da amandmani na zakonodavni okvir o medijima u Albaniji predviđaju registraciju onlajn medija i nadzor nad objavljivanjem vesti, uz potencijalno ogromne novčane kazne i ukidanje sajtova.

Navodi se da, prema Strategiji za borbu protiv visokotehnološkog kriminala od 2019. do 2023, Srbija mora da uskladi svoj nacionalni pravni okvir sa Evropskom direktivom o napadima na informacione sisteme.

Istraživanje je sproveo CRD u saradnji sa SHARE Fondacijom.

U izveštaju piše da su u Bosni i Hercegovini mediji duboko polarizovani u nacionalnom smislu, a pritisci na medije mahom dolaze od političkih stranaka, dok na Kosovu postoji indirektno političko mešanje u rad medija, a neki onlajn mediji u Albaniji tvrde da je njihov sadržaj cenzurisan i uklanjan i sa Fejsbuk stranica.

Najnoviji amandmani albanskog Zakona o presretanju komunikacija i Zakona o kaznenom postupku dali su više prostora za mogućnost presretanja komunikacija, upozorava se u izveštaju.

Dodaje se da Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini nema dovoljno podrške državnih organa, te oni koji krše privatnost ne trpe nikakve posledice a zaštita podataka građana Bosne i Hercegovine u velikoj meri je upitna.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…