Vlast da se uzdrži od podsticanja nepoverenja građana u sudstvo

boginja pravde

Beograd, 29. mart 2021. – Društvo sudija Srbije poziva Supštinu Srbije, njenog predsednika i svakog poslanika pojedinačno da se uzdrže od protivpravnog, opasnog i štetnog omalovažavanja pojedinih sudija, a time i sudstva uopšte, kao i podsticanja nepoverenja građana u sudstvo.

Društvo sudija Srbije reagovalo je na izjave poslanika na sednici parlamenta u četvrtak, kada su u negativnom kontekstu pominjali sudiju Apelacionog suda Miodraga Majića i advokata Rodoljuba Šabića.

Pozivamo sve nosioce javne vlasti da svoje znanje i energiju, umesto na međusobne optužbe i prozivanje pojedinaca, usmere na kvalitetno obavljanje poslova u okviru svojih nadležnosti, kako bi građani Srbije dobili dobre i jasne propise, koje nije potrebno popravljati ili prilagođavati konkretnoj pravnoj situaciji autentičnim tumačenjem u parlamentu.

Država Srbija počiva na civilizacijskoj tekovini podele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast i za očuvanje institucija, kao temelja uređene države, potrebno da se pripadnici svake od te tri grane vlasti profesionalno odnose prema svojim obavezama i uzdrže od mešanja u nadležnosti druge dve grane vlasti, navodi se u saopštenju.

Sudovi i sudije su dužni da, posle zakonito sprovedenog postupka, donesu zakonitu i obrazloženu odluku, zasnovanu na pravilno utvrđenom činjeničnom stanju, na koje je pravilno primenjeno materijalno pravo.

Zakonodavna i izvršna vlast utvrđuju pravni okvir za funkcionisanje sudske grane vlasti, a rad sve tri grane vlasti kontroliše Ustavni sud, u okviru svojih ustavnih nadležnosti, podseća Društvo sudija.

Društvo sudija već više od deceniju upozorava da će, usled laičkog pristupa sudskoj praksi kao izvoru prava, a koji nije kompatibilan sa našim pravnim sistemom, biti stvorena situacija kakva je sada – da sudovi kroz  sudsku praksu propisuju/donose zakone, da Narodna skupština sudi, a da mediji presuđuju, pri čemu se za nastali sistemski poremećaj, krivica pripisuje pojedincima, navodi se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…