1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Srbija i Evropska unija
  5. Vlajkov: Bugarska podržava evropske integracije Srbije

Vlajkov: Bugarska podržava evropske integracije Srbije

Radko Vlajkov, ambasador Bugarske u Srbiji

Beograd, 24. januar 2018. –  Ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov izjavio je da Bugarska podržava evropske integracije Srbije, ne samo politički, već i kroz programe za razvoj i da je u 2018. u tu svrhu opredeljeno više od 700.000 evra.

Vlajkov je na predstavljanju projekata koje će nevladine organizacije iz Srbije sprovoditi uz podršku ministarstva spoljnih poslova Bugarske rekao da je ta donacija izraz poverenja i solidarnosti sa Srbijom na putu ka EU.

"Srbija je u 2017. dobila više od polovine, a u 2018. više od 40% novca za projekte u koje Bugarska ulaže u čitavom svetu", rekao je on.

Bugarski ambasador je naveo da je situacija u EU veoma pozitivna i da je to najbolji znak koliku pažnju Unija pridaje procesu proširenja.

"Najvažnije je da su vrata otvorena, a na političarima je da iskoriste ukazanu priliku", kazao je on.

Vlajkov je rekao da je prioritet srpskih vlasti članstvo u EU, dodajući da je siguran da se Srbija nalazi na dobrom putu i da će brzo postići napredak u procesu evropskih integracija.

Govoreći o aktivnosti EU tokom bugarskog predsedavanja, rekao je da Srbiju u narednim mesecima očekuje više važnih datuma. U februaru se očekuje predstavljanje strategije EU za proširenje, u aprilu izveštaj Evropske komisije o napretku zemalja regiona, a u maju Samit EU-Zapadni Balkan u Sofiji.

Kako je naveo, Bugarska veoma dobro razume Srbiju zato što je i sama bila u sličnoj situaciji tokom pristupanja EU.

"Iz našeg iskustva veoma dobro znamo koliko je važno osetiti solidarnost u trenucima u kojima ste spremni da učinite nešto, ali vam je potrebno malo – mala suma novca ili pažnja", kazao je bugarski ambasador.

Govoreći o podršci koju Bugarska pruža nevladinim organizacijama u Srbiji, Vlajkov je ocenio da je uloga civilnog društva veoma značajna u procesu evropskih integracija. On je dodao da NVO doprinose procesu pregovaranja i pokazuju društvu da je EU dobra za građane.

Na istom skupu projekte za koje su dobili podršku Bugarske predstavili su Centar za istraživanje migracija, Forum za etničke odnose i Komitet pravnika za ljudska prava, preneo je Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…