Vlajčić: Prerušeni radikali stalno obećavaju jedno, a dobijamo drugo

Beograd, 25. septembar 2019. – Ceo Beograd je pod opsadom, varvari iz naših redova su odlučili da sruše grad, da mu unište dostojanstvo, kaže novinar i filmski kritičar Milan Vlajčić komentarišući aktuelne radove na Trgu Republike i u drugim delovima Beograda.

Milan Vlajčić

Beograd, 25. septembar 2019. – Ceo Beograd je pod opsadom, varvari iz naših redova su odlučili da sruše grad, da mu unište dostojanstvo, kaže novinar i filmski kritičar Milan Vlajčić komentarišući aktuelne radove na Trgu Republike i u drugim delovima Beograda.

O studentima koji su 12 dana blokirali zgradu Rektorata kaže da su pokazali hrabrost, ali da ga čudi što ih u protestu nije bilo više.

Građani su se na društvenim mrežama žalili da je zbog radova na Trgu Republike i „preslaganja kocki“ došlo do saobraćajnog kolapsa, kao i da je ukinut trolejbus, zbog čega je došlo do stvaranja gužve na linijima autobuskog prevoza.

To na Trgu nije izdvojen slučaj, ceo grad je pod opsadom, to su ovi koji su isplivali poslednjih godina. Postoji onaj Disov stih iz prošlog veka – „Na vrh su isplivali sutereni“. I sada su isplivali, u poslednjih sedam godina. To su varvari iz naših redova koji ruše Beograd. Ovaj grad su rušili Huni, varvari, ali ovo su naši varvari. Vesić je jedan potpuno otkačen tip, od njega bi se čuvao i komšiluk, a kamoli svaka vlast. Ali, ova vlast namerno bira takve, da se stvori pometnja, jer treba uništiti dostojanstvo jednom gradu, jednoj državi“, kazao je Vlajčić u Novom danu.

Dodaje i da „kada se sve to dešava u Beogradu, zamislite šta se dešava na lokalu“.

Na pitanje da li je onda uopšte projekat rekonstrukcije Trga Republike završen, kada je radi „rekonstrukcija rekonstrukcije“, Vlajčić se nasmejao.

Ja sam se nasmejao od muke, jer kada je bio otvaranje, pojavio se naš vrhunski ‘Gargamel’, pohvalio je sve to, a onda kada je posle 10 dana opet krenulo, on je rekao da će se napraviti rekonstrukcija. I ona će trajati mesecima, to nije lako, to je jednostavno prelivanje ‘love’, nađeni su neki izvođači koji nemaju pojma šta se radi. Ponajpre, to nisu kamene, nego betonske kocke, ja sam išao tamo, to je obična prevara, to su svi primetili“, rekao je Vlajčić.

On je naglasio da „prerušeni radikali stalno obećavaju jedno, a dobijamo drugo“.

Taj orvelovski novogovor kojim se služe ovi prerušeni radikali je neverovatan, oni stalno nešto obećavaju, a dobijamo nešto drugo. To je ‘tante za kukuriku’, kako je govorio naš narod. A građani pokazuju veliku trpeljivost, što mene zapanjuje. Pokazuju jedan narkotizam, jer sedam godina patnje dodatne, jer ni prethodne vlasti nisu bile mnogo srećne, pokazuju veliku trpeljivost, izgubili su nadu da može da bude bolje. Građani sa svešću bi morali da reaguju mnogo žešće, organizovanije“, kazao je gost N1.

Na snazi su, kaže, neronovske metode.

Mi imamo gradonačelnika, ali je on velika enigma, kažu da je odličan hirurg, ali je pristao da bude maskota gradonačelnika. On je pustio Vesića, od koga bi se svaki normalan režim ogradio, da on tu spovodi neke neverovatne neronovske poduhvate: To odgovara Vučiću, on se okružio takvima, tu je Vesić, Vulin, Rističević, tu je onaj nesrećni Atlagić koji je blatio profesore Univerziteta“, naveo je Vlajčić.

Komentarišući pisanje medija o blokadi zgrade Rektorata u Beogradu, Vlajčić kaže da je „Vučić iz Njujorka ‘pljunuo’ rektorku.

Gargamel se javio iz Njujorka i pljunuo rektorku, on je govorio nedostojnim rečnikom. Vesna Rakić Vodinelić je juče kod vas tačno razložila sve kako treba, ali vi ste jedini koji su o tome pisali, svi ostali mediji su prećutali šta se događalo sa univerzitetom. Tabloidi su te studenti predstavili kao grupu bandita. A onda Vučić kaže da rektorka 15 dana nije na radnom mestu, on bi joj odmah dao ostavku“, ocenio je Vlajčić.

Vlajčić kaže i da će rektorku Ivanku Popovićskupo koštati to što se stavila na stranu studenata“.

Ana Brnabić je sama rekla da je rektorka prešla ‘crvenu liniju’. A premijerka je samo tu da potvrđuje ono što vrhovni komandant kaže“, izjavio je Vlajčić.

Dodaje da iznenađuje činjenica da je studenata u blokadi bilo malo.

Čudno je, jer je tako malo studenata bilo u blokadi. Setimo se 60-tih godina prošlog veka, ti protesti su bili relativno hrabri, 1968. godina je bila fantastična, ona je pomerila kockice onog Brozovog čvrstog sistema, a 90-tih znamo šta su radili studenti… Sada je 600.000 ljudi otišlo na Zapad, iz moje porodice su svi mlađi od 35 godina ‘napolju’. Ova zemlja će opusteti, ostaćemo mi stari. Ali, ja mislim da će se i ovde morati da probude“, kazao je Vlajčić.

Kaže i da je rektorka dala rok Etičkom odboru da do kada mora da odluči o doktoratu Siniše Malog.

Etički odbor je već doneo jednu odluku, ne verujem da će odstupiti od nje. Oni će se braniti time da je to sedam odsto plagijat, mozda kažu i devet. Međutim, to će se vratiti Senatu i Savetu Univerziteta, koji sve vreme ćute, a mogli su da se umešaju, ne da brane studente, već da brane autonomiju Univerziteta. Ali, ta akademska javnost je uglavnom poražena“, naveo je Vlajčić.

On je rekao da svi ćute jer su u „zoni komformizma“.

To je veliki konformizam, koja je meka reč za kukavičkluk, profesori čuvaju svoje katedre, mada niko ne bi mogao da ih ugrozi, jer kada jednom postanu profesori, do kraja života može da predaje…Ali, tu je veliki strah da se ne izgube pozicije“, dodao je.

Gost N1 smatra i da vlast daje lažna obećanja o boljim izbornim uslovima.

Ta obećanja da će se neki zahtevi ispuniti, nema od toga ništa, sa ovakvim tabloidima, Vučić bi mogao da vlada 100 godina“, kaže Vlajčić.

Kaže i da Vučić stalno govori o planu za Kosovu, ali da ga nije do sada nikada predstavio.

Plan o Kosovu do danas nije saopštio, on koristi orvelovski novogovor, govori suprotno od onoga šta misli, i stvara neku pometnju. Jedini cilj je da ovom narodu utera strah u kosti, ali to se neće desiti, dostojanstvo nam neće srušiti“, kaže Vlajčić.

Gost N1 kaže i da je „opozicija smušena pometnjom“ oko izbornih obećanja. Čule su se i zahtevi o odlaganju izbora.

Naša opozicija je malo smušena ovom pometnjom. Ali, to što obećava vlast je potpuno nerealno, šta bi dobili. A šta možemo da dobijemo odlaganjem izbora? Možemo da ih pomerimo za 10 godina. To pomeranje je netaktičan potez i ne znači ništa. To je samo bacanje koske. Bolji deo opozicije je malo zbunjen, jer znaju da bojkot u ovakvim uslovima ne znači mnogo, priznaš unapred da si u rukama jedne zlikovačke grupe“, naveo je Vlajčić, prenosi Autonomija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…