Vladavina prava kao ključan uslov za korišćenje sredstava iz EU budžeta

boginja pravde

Brisel, 06. novembar 2020. – Članicama EU koje ne poštuju vladavinu prava preti opasnost da ostanu bez EU fondova, proizlazi iz dogovora koji su postigli pregovarači Evropskog parlamenta i Saveta.

Koizvestilac EP Petri Sarvama rekao je po okončanju pregovora da postignuti dogovor predstavlja prekretnicu u zaštiti EU vrednosti.

Prvi put smo uspostavili mehanizam koji će omogućiti EU da prestane da finansira vlade koje ne poštuju naše vrednosti, poput vladavine prava„, rekao je finski evroposlanik iz grupe Evropska narodna partija.

Koizvestiteljka Ejder Gardiasabal Rubial istakla je da EU neće praviti kompromise sa svojim vrednostima dodajući da će mehanizam pokrivati svako kršenje vladavine prava i da to od EU očekuju njeni građani.

Kako prenosi Evropski parlament, evroposlanici su uspeli da obezbede da se novo pravilo ne primenjuje samo kada se novac EU direktno zloupotrebljava, npr. kod korupcije i prevara, već i kada je reč o „sistemskim aspektima povezanim sa osnovnim vrednostima EU„.

Ističe se da sve članice moraju da poštuju osnovne vrednosti EU, poput slobode, demokratije, jednakosti, ljudskih prava uključujući prava manjina.

Poslanici EP uspeli su i da u pregovorima sa Savetom obezbede poseban član kojim se razjašnjava mogući obim kršenja navodeći primere poput pretnji po nezavisnost pravosuđa ili ograničavanja pravnog leka.

Od ključnog značaja je, kako je naveo EP, i snažni preventivni apsekt mehanizma koji može da bude pokrenut ne samo kod kršenja vladavine prava koje direktno pogađa budžet, već i kada postoji ozbiljna opasnost da se to desi.

Cilj je, navodi EP, da se obezbedi da mehanizam spreči moguće situacije u kojima se EU fondovi koriste za finansiranje delovanja koje je suprotno vrednostima EU.

Kako bi obezbedili da krajnji korisnici koji zavise od podrške EU, poput studenata, poljoprivrednika ili nevladinih organizacija, neće biti kažnjeni zbog onoga što rade njihove vlade, evroposlanici su insistirali da oni mogu da se žale Komisiji.

Komisija će takođe imati mogućnost da smanji narednu isplatu EU podrške zemlji koja ne poštuje osnovne vrednosti.

Evroposlanici su se izborili i za skraćenje vremena koje će institucije EU imati da usvoje mere protiv neke članice EU ukoliko se utvrdi rizik za kršenje vladavine prava na najviše 7-9 meseci.

Savet je tražio da taj rok bude 12-13 meseci.

Predviđeno je da Evropska komisija, nakon što utvrdi postojanje kršenja vladavine prava, predloži pokretanje mehanizma uslovljavanja protiv određene vlade EU.

Savet će nakon toga imati mesec dana da usvoji predložene mere, ili tri meseca u posebnim slučajevima, i to kvalifikovanom većinom.

Dogovoreni kompromis sada treba formalno da usvoje EP i ministri EU.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…