Vlada Srbije ugrožava pravo na slobodu izražavanja i udruživanja civilnog društva

Vlada Republike Srbije

Beograd, 12. novembar 2020. – Specijalni izvestioci Ujedinjenih nacija su zaključili da je Vlada Srbije zloupotrebila mehanizam za borbu protiv pranja novca i finansiranja teorizma kao bi zaplašila predstavnike civilnog društva i branitelje ljudskih prava, ograničila njihov rad i  ugušila kritiku vlasti, saopštile su Građanske inicijative.

Saopšenje Građanskih inicijativa,  celosti, možete pročitati na ovom linku.

Povodom odluke Uprave za sprečavanje pranja novca da joj banke dostave   podatke o svim novčanim transakcijama 57 organizacija, medija i pojedinaca,  stručnjaci UN oglasili su se saopštenjem u kom navode da mere koje države donose u cilju suzbijanja finansiranja terorizma moraju u svemu da budu u skladu sa međunarodnim pravom.

Po mišljenju stručnjaka UN, ovako široka i samovoljna upotreba Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kojom se targetiraju organizacije civilnog društva, mediji i pojedinci, nije u skladu sa obavezama Srbije da poštuje međunarodno pravo, budući da se time ugrožava pravo na slobodu izražavanja i udruživanja civilnog društva.

U zaključku, stručnjaci UN su pozvali Radnu grupa za finansijsku akciju i regionalna tela, kao što je MONEYVAL, da osiguraju da se nacionalni propisi koji se usvoje ne kose sa obavezama koje države imaju u pogledu poštovanja ljudskih prava.

Od Vlade Srbije zatraženo je da garantuje da primena antiterorističkih propisa neće uticati na aktivnosti civilnog društva i njihovo pravo na slobodu izražavanja, navele su Građanske inicijative.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…