1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. Vlada Srbije prevarila mame i nastavila da im naplaćuje solidarni porez

Vlada Srbije prevarila mame i nastavila da im naplaćuje solidarni porez

Roditeljski portal Bebac oštro osuđuje članove Vlade Srbije, jer nisu u stanju da ispune obaćenje dato u decembru prošle godine da će ukinuti naplatu solidarnog poreza za trudnice i porodilje, te da će oštećenim majkama vratiti novac. 

Vlada Srbije je svoj zaključak plasirala javnosti 17. decembra 2015. godine, nakon zahteva našeg portala da hitno prestanu da na prevaru uzimaju novac od majki. Vlada Srbije je tada navodno stala u odbranu porodilja, donevši odluku da one budu obeštećene, a zapravo im i dalje naplaćuje solidarni porez! Čitateljkama našeg portala stižu obračuni i to sa datumom od januara 2016. godine.  

No, ovo nije jedina obmana koju je Vlada Srbije plasirala njima. Nije ispunila ni obećanje da će oštećene porodilje moći da dobiju nazad svoj novac već od januara.

Naime, još u decembru je ministar finansija Dušan Vujović rekao kako je "zaključak Vlade Srbije da se solidarni porez više ne naplaćuje dovoljan za Poresku upravu, koja je već pripremila način kako će to biti propraćeno softverom i procedurama". 

Ali, prava istina je ta da oštećene porodilje i dalje ne mogu da refundiraju novac. One ne samo što su primorane da prikupljaju dokumentaciju i na šalterima Poreske uprave dokazuju da ih je država pokrala, već ih tamo dočekuje obrazloženje da još nemaju program po kom mogu da im vrate novac. 

Roditeljski portal Bebac zahteva od Vlade Srbije da se izvini svim majkama koje su obamnute i da u što hitnijem roku osposobi lokalne poreske uprave za refundiranje novca. Takođe, smatramo da je poražavajuće za Vladu Srbije, kao najvišu instancu izvršne vlasti, da se njene odluke ne poštuju i da organi, koji su isključivo u njihovoj ingerenciji, nastave da mimo zakona uzimaju novac od porodilja.  

Podsetimo, roditeljski portal Bebac, zatražio je u decembru 2015.godine od Vlade Srbije da pod hitno donesu uredbu kojom će osloboditi sve mame solidarnog poreza i prestanu da ih kažnjavaju novčano zato što rađaju decu. Svega nekoliko dana nakon medijskog pritiska,Vlada Srbije donosi odluku da ovu naplatu obustavi, a porodiljama koje su ovaj porez već platile, refundira novac.

Da je ova odluka Vlade navodno počela da se sprovodi, potvrdila je početkom januara 2016.godine i Poreska uprava, obavestivši sve trudnice i porodilje u javnom sektoru kojima je tokom prethodnih meseci umanjivala neto prihode na ime solidarnog poreza, da mogu podneti zahtev nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave.  

Izvor: bebac.com

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…