Vlada Srbije najavila nastavak rada na unapređenju kvaliteta vazduha

Vlada Republike Srbije
Foto: Tanjug

Beograd – Vlada Republike Srbije nastavlja da radi na merama za zaštitu i unapređenje kvaliteta vazduha u zemlji, a rezultati dosadašnjeg rada već su vidljivi, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Kako se podseća, kao prioritetne aktivnosti utvrđene su: zamena energenata u domaćinstvima i javnim objektima onim koju su ekološki prihvatljivi, unapređenje energetske efikasnosti, pošumljavanje, zabrana paljenja strnjike, zamena starih vozila i povećanje broja elektro punjača na javnim putevima.

Rezultati dosadašnjeg rada Vlada na smanjenju zagađenja vazduha su već vidljivi, u Beogradu je ove godine bilo samo 24 dana sa povećanim zagađenjem vazduha, dok je 2011. godine bilo 122 dana. Takođe, u Boru 2023. godine nije bilo dana sa prekoračenjem dnevne vrednosti sumpor-dioksida, a 2012. je bilo 116 dana, dok je srednja vrednost sumpor-dioksida 10 puta manja nego 2012. godine i skoro četiri puta je ispod granične vrednosti„, ističe se u saopštenju.

Usvojenim budžetom za 2024. godinu, za gašenje kotlarnica i zamenu energenata u objektima javnih institucija koje za grejanje koriste ugalj, mazut i lož ulje, predviđeno je milijardu dinara, što je pet puta više nego što je izdvojeno u 2023. godini.

Ukupan budžet za životnu sredinu u 2024. godini je 18 puta veći nego 2010. godine.

Pored toga, tokom 2024. godine predviđeno je gašenja kotlarnica javnih institucija koje najviše zagađuju, i to pre svega u Beogradu, Nišu, Smederevu, Zaječaru, Valjevu i drugim gradovima.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine će, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), u ovaj projekat uložiti 50 miliona evra.

Nastaviće se i sa subvencijama domaćinstvima za zamenu individualnih ložišta i poboljšanje mera energetske efikasnosti. Ministarstvo rudarstva i energetike, u saradnji sa Svetskom bankom, obezbedilo je 45 miliona evra za subvencije za domaćinstva, i očekuje se da će, u naredne tri godine, biti sanirano više od 50.000 domaćinstava.

Tokom 2024. godine krenuće se realizacijom projekta Energetske sanacije stambenih i javnih objekata, u saradnji sa EBRD. Investiciona vrednost ovog projekta iznosi 64,5 miliona evra, a u okviru prve faze planirana je sanacija oko milion metara kvadratnih grejne površine.

Tokom naredne tri godine, u Beogradu, Zaječaru, Kragujevcu i Pirotu, krenuće se sa pošumljavanjem poljoprivrednih površina koje su slabijeg kvaliteta. Planirano je da se do 2026. godine samo u Beogradu pošumi oko 364 hektara poljoprivredne površine.

Radna grupa Republike Srbije za sistematsko rešavanje zaštite vazduha nastaviće da radi na planiranju i implementaciji projekata u cilju bolje zaštite i unapređenja kvaliteta vazduha u Republici Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…